Studiu – Mediul Asociativ Studentesc in 2010

0

CROS, organizatie de tineret dedicata organizatiilor non-guvernamentale studentesti (ONGS-uri) si voluntarilor acestora va lansa in data de 13 octombrie 2011, incepand cu orele 16:30 primul studiu despre Mediul Asociativ Studentesc din Romania.

Acest studiu se doreste a fi un proiect anual ce isi propune sa urmareasca evolutia si dezvoltarea pe termen lung a ONGS-urilor din Romania.

Studiul realizat este un prim pas in a creste gradul de (re)cunoastere si constientizare a dimensiunilor si specificului MAS. Prin acest demers, CROS urmareste cresterea vizibilitatii ONGSurilor in cadrul sectorului ONG din Romania, promovarea acestora in fata publicului tinta (studenti, dar si finatatori si principali parteneri, precum universitatile gazda sau alte organizatii publice si private).

Studiul realizat in 2010 a cuprins 106 ONGS ce activeaza in 15 dintre centrele universitare romanesti, respectiv, in 29 de universitati. Cercetarea a urmarit sa documenteze urmatoarele dimensiuni ale mediului asociativ studentesc din Romania:

–          Gradul de raspandire a ONGS-urilor din punct de vedere geografic (orase si regiuni),

–          Gradul de raspandire a ONGS-urilor in cadrul centrelor universitare si a universitatilor din Romania,

–          Distributia ONGS-urilor in functie de anul infiintarii,

–          Structura ONGS-urilor in functie de domeniul de activitate si modul de organizare,

–          Structura ONGS-urilor in functie de numarul de membri activi si durata de implicare a acestora,

–          Structura ONGS-urilor in functie de anul de studiu, sexul si provenienta membrilor,

–          Numarul de proiecte realizate si structura acestora in functie de beneficiarii interni si externi,

–          Gradul de raspandire al proiectelor realizate, raportat la numarul de beneficiari asupra carora au un impact direct sau indirect,

–          Dimensiunea resurselor atrase si structura resurselor atrase pe tip de provenienta, universitate.

Studiul a presupus colectarea de date pe baza anchetei prin chestionar. S-a utilizat un chestionar online care a permis o mai facila colectare, centralizare si prelucrare ulterioara a datelor. Prelucrarea si interpretarea datelor a fost posibila cu ajutorul programului SPSS.

In urma acestui studiu, s-a constatat ca in cele 106 ONGS participante activeaza peste 5.200 de membri care aloca, in medie, 2 ani de implicare voluntara pentru a dezvolta aproximativ 1.400 de proiecte destinate unui numar de 230.000 de beneficiari, cu rularea a peste 1.2 milioane de euro.

Mediul asociativ studentesc este un mediu care s-a dezvoltat considerabil in ultimele doua decenii. Rolul social al organizatiilor studentesti se diversifica si creste de la an la an – de la cel de educatie complementara oferit beneficiarilor direct implicati, la cel de intarire a societatii civile, de care da dovada prin implicarea in elaborarea politicilor publice a reprezentantilor de organizatii studentesti.