Tinerii din Romania si Georgia invata impreuna ce inseamna responsabilitatea civica si participarea comunitara

0

Fundatia World Vision Romania a demarat in decembrie 2010, impreuna cu World Vision Georgia, Proiectul de Educatie Civica si Participare Comunitara, finantat de UNDP Georgia, prin fondurile AOD alocate de catre Ministerul Afaracerilor Externe din Romania.

Beneficiarii Proiectului de Educatie Civica si Participare Comunitara sunt patruzeci de tineri din judetul Constanta – mediul urban si rural – si peste trei sute de tineri, din trei orase diferite din Georgia.

Scopul proiectului este acela de a promova o participare civica si comunitara activa in randul tinerilor din Georgia si Romania. In plus, proiectul isi propune sa le explice tinerilor din cele doua tari cum se construieste o societate democratica, cum se planifica si implementeaza o campanie de advocacy si care sunt beneficiile implicarii in viata comunitatii din care fac parte.

Pe parcursul lunii decembrie 2010, tinerii georgieni s-au organizat in consilii ale elevilor, pe baza structurilor de organizare sugerate de World Vision Romania. Cei trei directori ai nou infiintatelor consilii din Georgia au sosit n Romania, intr-o vizita de studiu si de schimb de experienta pentru a afla cum isi desfasoara activitatile partenerii lor de proiect. Georgienii au vizitat mai multe organizatii care lucreaza cu tinerii – Centras, Pro Democratia, Artfusion, Fundatia Noi Orizonturi, YouthBank Romania si s-au ntalnit cu tineri din grupul de initiativa format in cadrul acestui proiect, in comuna Cumpana, judetul Constanta, precum si cu consiliul elevilor de la Liceul Teoretic Traian din Constanta. Cu aceasta ocazie, tinerii georgieni s-au putut inspira din ideile activitatilor pe care colegii lor romani le-au organizat in anii precedenti, au aflat mai multe lucruri despre campaniile de advocacy si de strangere de fonduri implementate de acestia si au inteles cat de important este sa fii voluntar si sa daruiesti din timpul, energia si tineretea ta, comunitatii in care traiesti.

La randul lor, cei patruzeci de tinerii constanteni, beneficiari ai proiectului, s-au organizat si ei in grupul TimeToAct, si-au impartit responsabilitatile, si-au creat propria identitate vizuala si au inceput sa participe, incepand cu data de 29 ianuarie, la o serie de traininguri menite a-i investi cu cunostintele necesare pentru a atinge scopul proiectului: acela de a fi pregati pentru o implicare civica reala in viata comunittii din care fac parte. Cele sase traininguri organizate sunt: scriere de proiecte, leadership, importanta voluntariatului, dezbatere, participare civica, drepturi si responsabilitati si Grupuri de Initiativa Comunitara. La finele lunii martie 2011, tinerii vor prezenta cate o propunere de proiect elaborata in baza unor nevoi pe care le-au descoperit in comunitatile lor. Cele mai bune propuneri vor fi premiate, iar tinerii care le-au conceput vor merge intr-un schimb de experienta in Georgia.

Urmatorul pas pentru tinerii romani va consta in scrierea si implementarea proiectelor, pe parcursul lunilor mai – iulie, beneficiind de resursele financiare ale proiectului derulat de World Vision, urmand ca intre timp, ei sa fie conectati la Global Youth Network pentru a comunica mai usor si rapid cu omologii lor din Georgia, precum si cu alti tineri din Uniunea Europeana.