Tinerii sunt atrasi de programe de voluntariat, pentru ca vor sa ajute si sa capete experienta

0

In fiecare an, numarul adolescentilor si tinerilor care isi doresc sa se implice in problemele societatii prin activitati de voluntariat inregistreaza o dinamica pozitiva. De la infiintarea Centrului National de Voluntariat Salvati Copiii Romania, in anul 2000, in cadrul proiectului „Tineri pentru copii”, peste 11.000 de voluntari au fost implicati in programele derulate de organizatie. In prezent, Salvati Copiii Romania deruleaza activitati in care sunt implicati 1.750 de voluntari din Bucuresti si cele 13 filiale din intreaga tara.

Cei mai multi dintre tineri aleg activitati de voluntariat din dorinta de a fi utili. Astfel, intr-un sondaj realizat pe platforma evoluntar.ro, gestionata de Salvati Copiii Romania, 36, 4% dintre voluntari declara ca vor sa ajute, in vreme ce 25,5% dintre ei spun ca motivatia lor vine din nevoia de a se implica in programe sociale. 18,5% dintre tineri considera ca voluntariatul este o oportunitate buna pentru petrecerea timpului liber, 14,8% subliniaza beneficiile experientei castigate prin activitatile de voluntariat, iar 3,4 dintre ei spun ca voluntariatul i-a ajutat sa cunoasca alti tineri si sa socializeze cu acestia.

Voluntarii sunt pentru noi una dintre cele mai importante resurse. In primul rand, pentru ca aduc cu ei entuziasm si increderea ca lumea se poate schimba in bine. In al doilea rand, pentru ca sunt inteligenti, inovatori si apropiati de copiii pe care organizatia ii sustine. Cel mai mare beneficiu insa, este acela al imprimarii unei practici sociale sanatoase, care este aceea e implicarii si a solidaritatii”, spune Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Prin intermediul Centrului de Voluntari, Salvati Copiii Romania promoveaza participarea si voluntariatul in randul copiilor si tinerilor, prin oferirea de oportunitati de implicare activa in viata comunitatii. In anul 2010, voluntarii au participat la sesiuni de pregatire si au desfasurat, alaturi de specialisti, activitati specifice programelor organizatiei, fiind incurajati de catre coordonatori sa puna in practica multe dintre ideile proprii de initiere si derulare a proiectelor.

Pentru a usura procesul de inscriere in activitati de voluntariat, a fost lansata platforma on-line www.evoluntar.ro, care are ca scop promovarea oportunitatilor de voluntariat disponibile in cadrul programelor implementate de diversi organizatori de activitati de voluntariat  din Romania si reprezinta locul unde toti cei care doresc sa fie voluntari sa poata cauta oportunitati actuale de voluntariat potrivite intereselor si abilitatilor lor.