Alianta pentru Statul de Drept solicita CE analiza stenogranelor in dosarul Vantu

0

Alianta pentru Statul de Drept, formata din Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Pro Democratia, Centrul de Resurse Juridice si Transparency International Romania sustine ca dezvaluirea de catre Parchet in media a discutiilor telefonice purtate de persoane particulare, fara legatura cu fapta penala, constituie o ilegalitate, aducand atingere dreptului la viata privata, precum si a dreptului la imagine a persoanei.

Intr-un comunicat de presa, Alianta pentru Statul de Drept atrage atentia parlamentarilor si factorilor de decizie in aprobarea Strategiei nationale de securitate ca publicarea stenogramelor nu poate fi invocata ca argument care sa justifice mentinerea campaniilor media ca vulnerabilitate la adresa sigurantei nationale, fapt care constituie deja o plangere adresata Comisiei de petitii a Parlamentului European.

“Publicarea stenogramele pune in evidenta interventia inacceptabila a unor patroni de media in activitatea jurnalistica afectand libertatea de expresie si dreptul publicului la informare corecta, ambele garantate de Constitutie.

Dezvaluirea de catre Parchet catre media a discutiilor telefonice purtate de niste persoane particulare, fara legatura cu fapta penala, constituie o ilegalitate, aducand atingere dreptului la viata privata precum si a dreptului la imagine a persoanei; astfel de interceptari se arhiveaza la sediul parchetului (art.91ind.1, alin4) urmand a distruse la solutionarea definitiva a cauzei.

Nu se folosesc drept pretext dosare penale in lucru ori la instanta pentru ca, prin intermediul lor, sa poata fi lovite, pe criterii de moralitate, si alte persoane. A pastra inregistrarea, a face transcrierea a strecura in spatiul public discutiile care reliefeaza opiniile si actiunile politice (chiar imorale fiind) ale unor persoane este exemplul de manual de pervertire politica a institutiilor statului. Aceste instrumente sunt folosite si in alte cazuri, fiind afectat principiul libertatilor constitutionale, indiferent de subiectii la care se face referire, prin utilizarea abuziva a parghiilor de putere.

Atragem atentia parlamentarilor si factorilor de decizie in aprobarea strategie nationale de securitate ca publicarea stenogramelor nu poate fi invocata ca argument care sa justifice, nici chiar acum, mentinerea campaniilor media ca vulnerabilitate la adresa sigurantei nationale, fapt ce constituie deja o plangere adresata Comisiei de petitii a Parlamentului European. O ironie a situatiei este aceea ca, chiar prin sprijinul presei, Strategia de securitate nationala ar putea sa treaca acum de Parlament, desi parea blocata.”

Alianta atrage atentia ca Romania se afla in delicata pozitie de a nu mai respecta criteriile politice de la Copenhaga, constatare bazata pe probele produse chiar de catre autoritatile statului si de inactiunea institutiilor care au fost create cu rolul de garant.