Asociatia Umanista Romana petitioneaza CNCD si Avocatul Poporului

0

Asociatia Umanista Romana, sprijina petitia depusa de dl. Remus Cernea la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, privind discriminarea continuta de legea electorala nr. 35/2008 si de OUG nr. 97/29.08.2008.Asociatia Umanista Romana a depus, luni, 10 noiembrie 2008, la dosarul petitiei o declaratie de sustinere a petitiei si o cerere de interventie in cauza.

Joi, 13 noiembrie 2008, Asociatia Umanista Romana a depus o petitie la Avocatul Poporului in care formuleaza argumente privind continutul discriminatoriu si injust al unor prevederi ale Legii nr. 35/2008 si OUG nr. 97/29.08.2008, prevederi care vor duce la desfasurarea unor alegeri profund nedemocratice pe data de 30 noiembrie 2008.

Asociatia Umanista Romana atrage atentia opiniei publice cu privire la gravitatea exceptionala a faptului de a organiza intr-o tara membra a Uniunii Europene alegeri care nu numai ca nu intrunesc standardele minime cerute unui proces electoral democratic, dar care contravin grav principiilor pe care un astfel de proces trebuie sa le urmeze in mod obligatoriu pentru a putea fi considerat democratic. Unele dintre aceste prevederi nedemocratice reprezinte o nefericita premiera mondiala. O lista a acestor prevederi nedemocratice poate fi consultata aici: http://www.secularhumanism.ro/index.php/lang-ro/comunicate-de-presa/36-motivele-principale-pentru-care-alegerile-din-30-noiembrie-2008-nu-pot-fi-considerate-democratice

Asociatia Umanista Romana adreseaza un apel presei din Romania pentru a reflecta in mod corect prevederile electorale si face observatia ca numeroase stiri sau dezbateri ofera publicului informatii inexacte despre prevederile legale referitoare la procesul electoral, lucru de natura sa genereze confuzie si perceptii eronate in randul cetatenilor. Una dintre informatiile inexacte cele mai des intalnite, promovate inclusiv la posturile de stiri Realitatea TV si Antena 3 de la care este de asteptat o mai mare rigurozitate in prezentarea informatiilor, este legata de presupusa prevedere (inexistenta in lege) ca un candidat va obtine automat mandatul de parlamentar daca va obtine 50% plus 1 din voturile exprimate in colegiul sau.

Aceasta informatie gresita a fost prezentata inclusiv aici:

http://www.realitatea.net/capcanele-votului-uninominal-in-romania_385761.html dar si in cadrul emisiunii “Sinteza zilei”, de luni 10 noiembrie 2008, la minutul 18.25 al inregistrarii. Emisiunea poate fi vizionata aici http://www.antena3.ro/.

Asociatia Umanista Romana nu este interesata in a culpabiliza sau acuza pe cineva, ci doar in a semnala ca sunt vehiculate pe scara larga informatii inexacte privind procesul electoral, in timp ce informatiile corecte reprezinta mai degraba o raritate.