Comisia Europeana: Problemele legale ale codurilor ridica dificultati suplimentare. Sugeram Romaniei sa se asigure ca sunt mentinute toate garantiile pentru continuarea anchetelor impartiale

0

Comisia Europeana sugereaza Romaniei sa se asigure ca sunt mentinute toate garantiile pentru continuarea anchetelor privind coruptia inclusiv in cazul unor demnitari de nivel inalt aflati in functie, potrivit Raportului anticorutie prezentat luni. Documentul mentioneaza si “dificultatile suplimentare” pe care le ridica “problemele legale” identificate de practicieni in noile conduri ale justitiei.

Raportul, adoptat luni de CE, a fost pregatit de Directoratul General Afaceri Interne (DG Home), si se refera la intreaga Uniune Europeana. Astfe, raportul anticoruptie este complementar rapoartelor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pe justitie in cazul Romaniei si Bulgariei.

“In cadrul raportului, Comisia Europeana sugereaza Romaniei sa se asigure ca sunt mentinute toate garantiile necesare pentru a proteja independenta investigatiilor si continuarea anchetelor impartiale in cazurile de coruptie la nivel inalt, inclusiv cele cu privire la persoane care au fost alese sau numite in functii publice”, precozeaza CE.

Comisia mai sugereaza Romaniei  sa elaboreze coduri de conduita cuprinzatoare pentru persoanele alese in functii publice si sa asigure aplicarea unor sanctiuni eficace pentru a descuraja actele de coruptie”.

O alta recomandare se refera la “intarirea mecanismelor de prevenire si control cu privire la atribuirea contractelor de achizitii publice, inclusiv in intreprinderile detinute sau controlate de stat”.

Cititi continuarea pe Hotnews.ro.