IPP a facut public bilantul activitatii instantelor in materia cauzelor privind incalcarea dreptului de acces la informatii

0

Institutul pentru Politici Publice (IPP) alaturi de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) au facut bilantul activitatii instantelor din Romania in materia legii privind liberul acces la informatii de interes public intr-o dezbatere ce a avut loc vineri, 6 aprilie a.c. cu magistrati ai Curtilor de Apel din Romania, reprezentantilor Ministerului Public, ai Ministerului Justitiei si alaturi de lideri ai ONG cu preocupari in domeniu.

Este prima evaluare obiectiva a accesului la informatii despre hotararile instantelor in ce priveste aplicarea legii accesului la informatii si prima dezbatere intre specialisti si practicieni despre jurisprudenta din Romania. In toate dezbaterile publice despre accesibilitatea informatiilor de la nivelul autoritatilor publice, aportul instantelor in aplicarea legii nu este suficient cunoscuta desi joaca un rol capital in modernizarea statului roman si implicit a functionarii relatiei dintre cetatean si autoritate.

La eveniment s-a discutat asupra principalelor concluzii rezultate din documentarea IPP asupra tuturor proceselor din instantele din Romania, de la nivelul anilor  2009 si 2010, avand ca obiect aplicarea Legii nr. 544/2001, legea accesului la informatii de interes public. In total au fost analizate 876 de dosare (unele in curs de solutionare si astazi) au fost analizate de IPP care a ajuns la urmatoarele concluzii prezentate astazi magistratilor:

In numeroase cazuri, practica judiciara in materie este neunitara: cauze cu acelasi obiect sunt admise de unele instante in timp, ce altele le resping;

Exista in practica situatii evidente in care informatiile solicitate sunt de interes public, insa prima instanta da castig de cauza autoritatii, de cele mai multe ori. Practic, doar 38,5% din actiunile inaintate in materia legii nr. 544/2001 sunt admise de Tribunale.

Durata medie a unui proces pe legea nr. 544/2001 este de 7,4 luni, dar exista si procese care au durat mai bine de 4 ani;

Curtea de Apel Bucuresti are pe rol cele mai multe procese in baza legii nr. 544/2001 – aproximativ o treime din totalul proceselor inregistrate intr-un an la nivel national.

Cu aportul ONGurilor care folosesc intens legislatia pentru accesarea de informatii de la institutii se discuta despre: respingerea ca nefondate a unor actiuni care vizeaza, in mod evident, abuzuri din partea autoritatilor publice prin necomunicarea de informatii, durata mare a proceselor si ne-unitatea practicii judiciare in materie si alte probleme foarte serioase care afecteaza implicit progresele Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare impus de Comisia Europeana. 

Ca raspuns la toate aceste deficiente constate din analizate datelor puse la dispozitia IPP chiar de catre instante, IPP a creat primul portal on-line cu informatii detaliate despre jurisprudenta in materia legii privind liberul acces la informatii de interes public – Jurisprudenta 544.

Portalul permite tuturor utilizatorilor interesati sa caute o hotarare judecatoreasca in materia legii nr. 544/2001 dupa multiple criterii: instanta care a dat solutia definitiva, institutia care a fost actionata in judecata, solutia pronuntata, cheltuielile de judecata, daunele acordate, durata procesului etc. Jurisprudenta 544 se doreste a fi in egala masura un model, dar si un semnal dat forurilor de conducere ale magistratilor, respectiv instantelor din Romania cu privire la nevoia acuta de a transparentiza activitatea acestora si de a face cunoscut cetateanului – justitiabil rezultatul final al actului de justitie de o maniera facila si usor de accesat.