JUSTITIE: INDEX-ul sustenabilitatii DNA

0

CRPE Policy Memo 58, Autori Cristian Ghinea, Bianca Toma. Centrul Roman de Politici Europene lansează Indexul Sustenabilitătii DNA – un raport care doreste să furnizeze societătii civile, institutiilor din sistemul judiciar si decidentilor, un instrument anual de evaluare si monitorizare eficientă a vulnerabilitătilor si amenintărilor la adresa activitătii de investigare a faptelor de coruptie.

Studiul de fată si-a propus să identifice factorii si indicatorii – interni si externi – care contribuie la sustenabilitatea DNA si a luptei impotriva coruptiei, in special a coruptiei la nivel inalt. In plus, cercetarea trebuia să faciliteze comparatii in timp astfel incat, anul viitor, cand ne uităm la aceeasi institutie, acelasi fenomen, aceiasi indicatori să putem observa dacă lucrurile au evoluat sau nu.

Acest raport reprezintă finalitatea unui proiect pilot in care am reusit să obtinem sprijinul generos al finantatorilor – Fundatia Konrad Adenauer si Ambasada Marii Britanii in Romania. Este un proiect pilot in care incercăm, alături de alti reprezentati ai societătii civile, o metodologie de monitorizare inovatoare pentru domeniul justitiei.

Indexului Sustenabilitătii DNA face o radiografie a momentului indicand, după consultări cu lideri ai sistemului judiciar, experti, reprezentanti ai societătii civile si jurnalisti cu experientă in domeniul justitiei care sunt decidentii, institutiile, legile si actorii care sustin, respectiv, care subminează functionarea unei institutii care este reprezentativă pentru eforturile făcute de societatea romanească pentru a controla coruptia.

La capătul acestui exercitiu avem cativa actori care in viziunea panelului nostru de jurnalisti si experti au pus umărul serios la sustenabilitatea DNA.

Raportul integral, in limba romană, poate fi consultat aici