Mai multe ONG semnaleaza Consiliului Superior al Magistraturii necesitatea de a demara un proces de consultare transparent asupra Ghidului pentru relatia justitie-mass media

0

Un grup de organizatii neguvernamentale alcatuit din APADOR-CH – Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania-Comitetul Helsinki, ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent, CRJI – Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Expert Forum, Freedom House Romania si Societatea Academica din Romania semnaleaza Consiliului Superior al Magistraturii necesitatea de a demara un proces de consultare transparent asupra Ghidului pentru relatia justitie-mass media.

Organizatiile semnatare considera imperios necesara organizarea unei dezbateri publice pe tema modificarilor Ghidului pentru relatia justiție-mass media si solicita CSM organizarea unei intalniri la care sa poata participa toate partile interesate .

Principiile transparentei si ale consultarii publice au un rol esential in functionarea normala a unei societati democratice. De aceea, cerem CSM sa dea dovada de transparenta si sa aplice, ca bune practici, regulile care guverneaza  transparenta decizionala, consacrate in Legea nr. 52/2003.

Consideram ca un ghid al relatiei dintre sistemul judiciar si mass-media nu poate fi adoptat in lipsa unei astfel de dezbateri, la care sa participe initiatorii proiectului, jurnalisti, reprezentanti ai instantelor si parchetelor si cei ai societatii civile . Acesta este singurul mod prin care documentul final va reflecta interesul public si va proteja dreptul cetatenilor la informare .

Experientele anterioare ale CSM in adoptarea unor astfel de Ghiduri au dovedit ca lipsa consultarii sincere si temeinice a celor interesati duce la adoptarea unor documente lipsite de valoare profesionala si practica si descalifica ideea de consultare .

De asemenea, organizatiile semnatare reiau solicitarea de a prelungi perioada de consultare pe tema ghidului, pentru ca cei interesati sa aiba timpul necesar pentru a formula comentarii si propuneri vizavi de textul documentului.