Data: 18-09-2014

Miercuri, 17 septembrie a fost lansata platforma onoratainstanta.ro, ce vizeaza elaborarea unei metodologii de evaluare a predictibilitatii actului de justitie pe baza unor indicatori cantitativi si calitativi si a unei analize cu privire la relevanta datelor astfel obtinute in vederea formularii unor politici publice in domeniu. Platforma urmareste totodata sa contribuie la sporirea transparentei actului de justitie, aducandu-si astfel aportul si la cresterea increderii cetatenilor in sistemul de justitie in ansamblul sau.
Radu Puchiu, Secretar de Stat, Coordonatorul Open Government Partnership a sustinut ca “multumita partenerilor din societatea civila, cred ca am reusit ca intr-un an sa ajungem la o colaborare foarte buna. In cadrul intalnirilor pentru Parteneriatul pentru o Guvernanta Deschisa am sesizat ca ne lipsesc proiectele in care sa aratam utilitatea datelor deschise. Chiar daca datele sunt deschise asta nu insemna foarte mult pentru cetateni, pentru ca sunt lucruri destul de tehnice. Avem nevoie de exemple. Proiectul de fata este un exemplu remarcabil cum date din zona administratie pot fi accesibile cetatenilor.”
Conform initiatorului proiectului, Elena Calistru, Funky Citizens “incercam sa avem o metoda stiintifica pentru a ne uita la instantele din Romania. Nu ne-am propus sa analizam calitatea actului de justitie. Noi credem ca pe zona de administrare a actului de justitie unele instante tind sa resolve mai repede sau cu o mai mare operabilitate cazurile”.
Complementar platformei, Asociatia Funky Citizens a facut publice trei propuneri de politica publica. Principalele recomandari vizeaza:
- elaborarea si adoptarea unui Proiect de Lege privind transformarea procedurilor judiciare lipsite de contradictorialitate in proceduri administrative; in subsidiar, aceasta implica: a) identificarea si enumerarea procedurilor transferabile de la instante, identificarea organelor administrative generalist care pot prelua aceste proceduri; c) mentinerea unei forme de control judiciar, prin contecios administrative si d) realocarea resurselor bugetare pentru informarea publicului si instruirea personalului;
- elaborarea si adoptarea unui Proiect de Hotarare de Guvern privind rolul Cancelariei Primului-Ministru in intoarcerea pe circuitul de elaborare si avizare, la ministerele initiatoare, a proiectelor de acte normative care nu au indeplinit pasii precodurilor prevazuti in Legea 24/2000 si Legea 52/2003;
- elaborarea si adoptarea unui Proiect de Ordin al MAI privind rolul similar al orefectului in relatia cu hotararile consiliilor locale; ambele proiecte implica a) inventarierea pasilor procedurali si a documentelor justificative prevazute de lege, b) investirea cu putere de decizie/control a unui functionar public neimplicat politic, c) alocarea resurselor bugetare necesare pentru indeplinirea procedurilor inventariate.
Platforma onoratainstanta.ro contine date pentru fiecare instanta din Romania, acestea fiind evaluate in cadrul unui indice de performanta.
Cele mai performante 3 curti de apel in 2013 au fost Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Timisoara si Curtea de Apel Iasi; in cazul tribunalelor, cel mai bine au performat Tribunalul pentru minori si familie Brasov, Tribunalul Olt si Tribunalul Prahova. In randul judecatoriilor, cel mai bine s-au clasat Judecatoriile din Targu Bujor si Targu Lapus, urmate de Judecatoria Odorheiul Secuiesc.
|