Dezbatere: Reforma constitutionala: rolul si atributiile Curtii Constitutionale a Romaniei

0

Fundatia Friedrich Ebert Romania si Forumul Constitutional anunta organizarea dezbaterii: Reforma constitutionala: rolul si atributiile Curtii Constitutionale a Romaniei. Dupa adoptarea Constitutiei din 2003, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a reprezentat un actor important prin rolul de arbitru cheie pe care l-a jucat in relatiile dintre executiv si legislativ, cat si dintre componentele puterii executive. In acest context, apelul la CCR pentru rezolvarea conflictelor intre autoritatile publice a fost practic inevitabil. In acelasi timp, apelul la CCR s-a facut adeseori pentru transarea unor decizii eminamente politice ale autoritatilor publice (schimbarea sistemului electoral, masurile de austeritate, legislatia privind referendumul etc).

Acest lucru a condus la o situatie in care CCR s-a aflat de multe ori in centrul confruntarilor politice si a fost tinta a numeroase atacuri legate de politizarea institutiei. Dezbaterile prilejuite de procesul de revizuire a Constitutiei reprezinta un bun prilej pentru a readuce in discutie rolul si atributiile CCR: care sunt principalele dificultati si probleme legate de functionarea CCR; revizuirea Constitutiei ar trebui sa aiba in vedere modificarea atributiilor CCR si daca da, in ce sens si care sunt aspectele care ar trebui revizuite; cum se coreleaza atributiile CCR cu celelalte modificari aflate pe masa de discutie, de exemplu relatia dintre Guvern si Parlament, atributiile legislativului si executivului etc.

Agenda dezbaterii

10.00 Cuvant de bun venit din partea domnului Cristian Pirvulescu, presedintele Forumului Constitutional si a domnului Matthias Jobelius, reprezentant al Fundatiei Friedrich Ebert

10.15 – 11.15 Interventii: Prof. univ. dr. Herta Däubler-Gmelin (fost Ministru al Justitiei, Germania); Prof. univ. dr. Alexandru Athanasiu (reprezentantul Romaniei la Comitetul European de Drepturi Sociale, Consiliul Europei); Prof. univ. dr. Valeriu Stoica (fost Ministru al Justitiei); Conf. univ. dr. Varga Attila (Universitatea Sapientia Cluj-Napoca, UDMR); Norica Nicolai (membru in Parlamentul European, PNL, tbc); Prof. univ. dr. Stelian Tanase (analist politic);.

Moderator: Conf. Univ. dr. Cristian Pirvulescu (presedintele Forumului Constitutional)

11.15 – 13.00 Sesiune de discutii

Lucrarile conferintei vor avea loc in limba romana si limba engleza, cu traducere simultana.

Evenimentul va avea loc luni, 15 aprilie, orele 10.00 – 13.00, Senatul Romaniei, sala Avram Iancu. Confirmarea participarii se face pana joi, 11 aprilie 2013, persoana de contact Victoria Stoiciu, Director de programe, Fundatia Friedrich Ebert Romania, [email protected], tel: 021.211.09.82/3, 0722.22.79.46.

follow_stiriong-8514629