Lansarea primei platforme web dedicata seniorilor activi www.mereutanar.com, marcheaza debutul unei ample campanii desfasurata de Caritas Romania

0

Joi, 26 Aprilie 2012, incepand cu ora 17.00, La Green Hours, a debutat unul dintre cele mai frumoase proiecte dedicate seniorilor activi din Romania. Invitati la un ceai si o prajitura ca la bunica acasa, reprezentanti ai Ministerului Muncii, Solidaritatii si Familiei, personalitati din lumea catolica, specialisti din sectorul non-guvernamental si seniori activi au participat la dezbaterea “Activ indiferent de varsta! Din respect pentru seniori!”, organizata de Confederatia Caritas Romania.

Evenimentul a debutat cu prezentarea primei platforme dedicata nominalizarii seniorilor activi din Romania, www.mereutanar.com si cu explicarea mecanismului de nominalizare si votare a seniorilor activi. Invitatii au avut posibilitatea sa posteze nominalizari ale seniorilor activi chiar dupa terminarea eveneimentului, la fata locului.

Panelul de discutii a fost moderat de Doamna Doina Crangasu, director executiv, Confederatia Caritas Romania, initiatoare a acestei campanii dedicata promovarii conceptului de imbatranire activa si recunoasterii meritelor seniorilor activi din Romania. In prima parte a dezbaterii au luat cuvantul Doamna Carmen Manu, Director Directia Generala de Incluziune si Asistenta Sociala din cadrul Ministerului Muncii, Parintele Francisc Dobos, Purtator de Cuvant al Arhiepiscopiei Romano Catolice din Bucuresti si Doamna Anca Nastase, Director Executiv Federatia Volum. Reprezentantul Ministerului Muncii a accentuat ideea de colaborarea intre sectorul guvernamental si cel non-guvernamental in promovarea conceptului de imbatranire activa in Romania, avand in vedere ca pana in anul 2060, 30% din populatia tarii va avea o varsta de peste 65 de ani. Proiectul www.mereutanar.com incurajeaza si voluntariatul in randul persoanelor varstnice, avand in vedere ca in momentul actual doar 14% din populatia varstnica este implicata in activitati voluntare, pe cand procentul la nivel european este de 45%. Doamna Anca Nastase, director executiv, Federatia Volum, a oferit cateva exemple ale seniorilor cu varste peste 90 de ani care desfasoara munca voluntara cu mare placere si daruire. Cateva dintre aceste exemple ale seniorilor activi ce au o viata dinamica pot fi regasite si pe unica platforma web destinata recunoasterii seniorilor activi din Romania, www.mereutanar.comLa dezbaterea libera, Doamna Elena Vaneata, Presedinta Asociatiei Drepturilor pentru Pensionari a transmis chiar un mesaj de incurajare celorlalti seniori, inspirandu-se dintr-un exemplu personal: “A doua zi dupa ce am iesit la pensie, m-am trezit, m-am imbracat si am pus mana pe clanta sa ies. Dar am realizat ca nu am unde sa ma duc. Am vrut sa raman activa si sa fac ceva pentru pensionarii din Romania si am luptat si lupt pentru drepturile lor (…)”

Evenimentul din 26 aprilie este doar debutul unei campanii ce aduce in discutiei o tendinta demografica de imbatranire a populatiei din Romania si din Europa. Totodata, vizeaza schimbarea atitutidinii fata de persoanele varstnice ce au potential cultural, social si profesional extraordinar pe care doresc sa-l dezvolte si dupa varsta pensionarii. “Batranetea nu este o boala si trebuie privita ca pe un pas firesc in viata unui om. Seniorii trebuie sa se bucure se recunoastere si de respect din partea generatiilor mai tinere” a declarat Doamna Doina Crangasu, director executiv Confederatia Caritas Romania.