Lansarea proiectului Parteneriat inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate

0

Asociatia Stea anunta lansarea proiectului „Parteneriat inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate”, implementat în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenta Sociala Satu Mare si Politia Locala a municipiului Satu Mare, în perioada 16 mai 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul programului Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro). Bugetul proiectului este de 211.326,61 Euro, din care 186.160,36  Euro finantare nerambursabila si 25.166,25 Euro contributia Asociatiei Stea si a partenerilor sai.

Obiectivul general al proiectului este facilitarea accesului la servicii sociale si de baza al persoanelor dezavantajate din municipiul Satu Mare. Aceasta initiativa asigura premisele cresterii eficacitatii si eficientei interventiei sociale de la nivel local pe baza dezvoltarii unui parteneriat inter-sectorial pentru o abordare din perspective multiple a problemelor grupurilor tinta în vederea prevenirii si depasirii situatiilor de dificultate. Astfel, ONG-urile si institutiile publice din Satu Mare ce actioneaza în domeniul social vor fi implicate în activitati comune care vor potenta eforturile de incluziune sociala a grupurilor vulnerabile.

În acelasi timp, proiectul urmareste cresterea capacitatii Asociatiei Stea ca prin dezvoltarea structurii sale, promovarea voluntariatului si a muncii în retea, sa furnizeze servicii sociale si de baza având ca beneficiari directi un numar de 465 de persoane dezavantajate : copii si tineri ai strazii, persoane fara adapost, persoane care se confrunta cu dificultati care pot conduce la excluziune sociala, persoane care au savârsit infractiuni, persoane care practica prostitutia. De asemenea, proiectul îsi propune sa contribuie prin diferite tipuri de actiuni la combaterea discriminarii, promovarea cetateniei active, a solidaritatii sociale si cristalizarea unui mediu favorabil dezvoltarii sectorului ONG.

Identificarea nevoilor si cercetarea comprehensiva a situatiei grupurilor tinta, prin cuantificare si cartografiere, va aduce comunitatii satmarene o mai buna capacitate de gestionare a problemelor populatiei vulnerabile. Mai mult, paleta de actiuni sociale va creste adaugând o dimensiune necesara progresului uman atât în rândul beneficiarilor directi, cât si al celorlalti cetateni ai municipiului. Proiectul îsi propune sa construiasca instrumente eficiente de interventie sociala pentru o implementare sustenabila si reproductibila, cu transmiterea modelelor de lucru si de organizare catre alte entitati si centre urbane interesate în dezvoltarea de servicii flexibile si inovatoare pentru populatia vulnerabila si rezultate mai bune în viata sociala a comunitatii locale.

„Acest proiect este conceput sa aduca o contributie majora în dezvoltarea sociala a municipiului Satu Mare asigurând o abordare globala a problematicii incluziunii sociale prin actiune directa la cele trei niveluri fundamentale : persoanele vulnerabile – prin servicii sociale si de baza adaptate nevoilor identificate ; institutii si organizatii ce actioneaza în domeniul social – prin munca în retea si eficientizarea utilizarii resurselor; comunitatea locala – prin promovarea implicarii în sustinerea actiunilor sociale”, a declarat Cristina-Maria Bala, managerul proiectului si director al Asociatiei Stea.

Despre Asociatia STEA

Asociatia STEA este o organizatie neguvernamentala înfiintata în anul 2004 a carei misiune este aceea de a contribui si de a milita pentru respectarea drepturilor fiecarui copil si tânar, pentru ca acesta sa se dezvolte ca parte a unei societati responsabile. Asociatia Stea lupta împotriva cersetoriei si a exploatarii copiilor si tinerilor sustinându-i sa devina independenti prin educatie si obtinerea unui loc de munca.

Sursa: www.asociatiasteasm.ro