1.000.000 de arbori taiati anual de austriecii de la Schweighofer – activitate fara impact asupra mediului, potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului Covasna

0

Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Covasna considera ca prelucrarea anuala a 1.000.000 de arbori nu are niciun fel de impact asupra mediului, astfel compania Schweighofer ar putea construi o fabrica de prelucrare a lemnului in comuna Reci, Covasna , fara a obtine acord de mediu.

In prezent, compania austriaca Schweighofer detine in Romania patru fabrici de prelucrare a lemnului (Radauti, Sebes, Siret si Comanesti), intentionand sa mai construiasca o fabrica in judetul Covasna. Pentru proiecte de o asemenea dimensiune si tinand cont de domeniul de activitate al acestuia, este necesara realizarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.

APM Covasna a anuntat ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului nu este necesara in cazul fabricii de prelucrare a lemnului de la Reci, publicul interesat si societatea civila putand comenta aceasta decizie pana in data de 12 decembrie a.c.

„Graba cu care APM Covasna a incadrat proiectul propus de Schweighofer in randul «celor care nu se supun evaluarii impactului asupra mediului» este total neadecvata si mai ales este de natura sa genereze suspiciuni. Informatiile sunt difuzate cu intarziere, astfel incat publicul interesat nu este in masura sa le studieze si sa-si poata exercita dreptul la o opinie fundamentata, cu atat mai mult cu cat este un proiect care va genera din nou pierderi mari pentru fondul forestier al Romaniei,” adauga Doina Danciu, coordonator de campanii al Greenpeace Romania.

Oamenii isi pot exprima parerea si pot opri construirea acestei fabrici doar daca Agentia pentru Protectia Mediului considera ca pentru acest proiect este nevoie de o evaluare asupra mediului, in cadrul careia se organizeaza consultarile cu publicul.

Greenpeace Romania avertizeaza ca o astfel de decizie poate crea un precedent periculos pentru alte companii care exploateaza masiv padurile Romaniei, in conditiile in care deja se taie 3 hectare de padure in fiecare ora , iar cazurile de taieri ilegale de arbori la nivelul anului 2012 au fost de doua ori mai mari fata de cele din perioada anterioara. Judetul Covasna este deja afectat de taieri ilegale, in 2012 inregistrandu-se 970 de cazuri, de sase ori mai mult fata de perioada anterioara .

Greenpeace face apel la cetateni sa conteste aceasta decizie si sa solicite Agentiei pentru Protectia Mediului Covasna sa demareze procedura de evaluare a impactului asupra mediului si sa consulte populatia .