Grupul Sistemis sarbatoreste pe 1 aprilie Ziua Pasarilor, la Iasi

0

In perioada 29 martie – 14 aprilie, Grupul Sistemis, in parteneriat cu Gradina Botanica „Anastasie Fatu” din Iasi, organizeaza Expozitia de fotografie dedicata Zilei Pasarilor, sarbatorita la nivel international pe 1 aprilie.

In timp ce pentru multi 1 aprilie este “ziua pacalelilor”, pentru ornitologi aceasta zi reprezinta Ziua Pasarilor. De peste o suta de ani, ornitologi din intreaga lume si iubitori ai naturii in general, celebreaza Ziua Pasarilor pe 1 aprilie dupa semnarea in 1906 a „Conventiei pentru Protectia Pasarilor”, ce marcheaza inceputurile actiunilor de protejare a faunei salbatice.

In Romania, Ziua Pasarilor isi are originea in perioada dintre cele doua razboaie mondiale, fiind sarbatorita mai ales in scoli. Din 1993, Societatea Ornitologica Romana, a depus eforturi pentru a face aceasta zi cunoscuta cat mai multor oameni.

Motivele pentru care celebram Ziua Pasarilor sunt multiple:

  • zborul, cantecul si frumusetea pasarilor sunt surse de relaxare si inspiratie;
  • pasarile sunt indicatori ai sanatatii ecosistemelor;
  • aproape 12% din cele peste 10.000 de specii de pasari din lume ar putea sa dispara in urmatorul secol iar supravietuirea lor depinde de sprijinul acordat de publicul larg pentru protejarea lor.

A ocroti pasarile inseamna a ocroti mediul, prin reducerea si eliminarea poluarii apei, solului si aerului, diminuarea cantitatii de pesticide utilizate in agricultura si silvicultura, refacerea unor habitate (paduri, mlastini, pajisti) intr-o forma cat mai apropiata de cea naturala, diminuarea sau eliminarea actiunilor umane exercitate direct asupra pasarilor (capcane, vanatoare, distrugerea cuiburilor).

Vor fi organizate  trei intalniri cu copiii: una in Gradina Botanica “Anastasie Fatu” si celelalte doua la scoli din mediul rural de langa Iasi.

Pentru mai multe detalii, puteti accesa pagina asociatiei: www.sistemis.org. 

follow_stiriong-6155991