500 de persoane au raspuns apelului Greenpeace Romania pentru voluntariat in campania pentru protejarea padurilor

0

In luna iulie, Greenpeace Romania a lansat o campanie de recrutare de voluntari care sa se implice in campania pentru protejarea padurilor. 500 de persoane din toata tara au raspuns apelului. In continuare, impreuna cu voluntarii, organizatia lucreaza la un ghid pentru identificarea taierilor ilegale de arbori.

Unul dintre obiectivele campaniei este monitorizarea taierilor ilegale de arbori din padurile Romaniei. Pentru a atinge acest obiectiv este necesar ca voluntarii implicati sa cunoasca atat aspecte generale despre paduri, cat si o serie de informatii tehnice care ii pot ajuta la identificarea eventualelor taieri ilegale de arbori.

In prezent, impreuna cu voluntarii care ni s-au alaturat in acest demers, lucram la crearea unui instrument care sa cuprinda informatii necesare pentru identificarea unei taieri ilegale, fie ca este vorba de arbori izolati, in padure sau de o taiere  la ras. Rolul acestui document este de a facilita sesizari bine informate si relevante, care sa ajute apoi autoritatile responsabile in constatarea si anchetarea cazurilor, declara Valentin Salageanu, coordonator de campanii, Greenpeace Romania.

Acest Ghid este realizat impreuna cu experti din domeniul silvic si va fi imbunatatit cu ajutorul autoritatilor competente si al voluntarilor. “Ghidul identificarii taierilor si transporturilor ilegale de arbori“, va fi facut public in momentul in care vom avea o forma finala.

In perioada urmatoare, Greenpeace Romania va organiza o serie de intalniri in mai multe judete din tara, pentru a prezenta acest ghid voluntarilor.

Nevoia acestui ghid a aparut in urma degradarii constante si accelerate a padurilor din Romania, fapt care a ajuns pe agenda publica mobilizand intreaga societate civila. Astfel foarte multe persoane se implica activ reclamand taieri de arbori catre autoritati, dar nu au la dispozitie un instrument relevant care sa-i ajute in observatiile din teren. Multe sesizari nu sunt astfel luate in seama fie pentru ca nu furnizeaza suficiente informatii, ori pentru ca nu le furnizeaza corect si complet. “Ghidul identificarii taierilor si transporturilor ilegale de arbori” realizat de Greenpeace Romania indruma si imputerniceste orice voluntar preocupat de soarta padurilor din Romania.