7.000 de micuti au colectat 750 kg de deseuri de baterii in cea de-a doua editie a proiectului „Si cei mici fac fapte mari!”

0

Cea de-a doua editie a campaniei de educatie ecologica ,,Si cei mici fac fapte mari!”, organizata de ECOTIC BAT in perioada 5 mai – 13 iunie 2014, s-a incheiat cu rezultate ce au depasit asteptarile organizatorilor: peste 150 de gradinite inscrise, 750 kg de deseuri de baterii si acumulatori portabili (DBA) colectate, iar un numar de peste 7.000 de prescolari au beneficiat de ore eco-educative. O premiera in acest tip de demers ecologic a fost crearea primei animatii destinata copiilor ce explica pe intelesul acestora motivele pentru care este bine si corect sa colectam selectiv deseurile de baterii si acumulatori portabili.

ECOTIC BAT a hotarat sa organizeze campania in urma identificarii nevoii desfasurarii orelor educative privind colectarea selectiva in general si colectarea deseurilor de baterii si acumulatori portabili (DBA) in particular, in gradinitele din Romania. Dupa o prima editie a acestui proiect demarata in ultimul trimestru al anului 2013 la nivelul gradinitelor din Bucuresti, unde au participat 12 gradinite, colectand 134 kg de astfel de deseuri, decizia de continuare a implementarii acestui demers a fost una fireasca, din perspectiva sustenabilitatii.  Reactia cadrelor didactice participante in proiect, dar si a micutilor a confirmat asteptarile: educarea copiilor in domeniul ecologiei este necesara pentru un mediu mai curat si mai bine protejat.

Pentru  a sustine orele de eco educatie, ECOTIC BAT a oferit celor peste 150 de gradinite, brosuri special create pentru copii, prin intermediul carora micutii sa poata asimila foarte usor informatiile legate de colectarea selectiva a DBA. In acelasi timp, au fost distribuite si pliante in care au fost explicate parintilor beneficiile colectarii selective a DBA dar si a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE).

ECOTIC BAT a pus gratuit la dispozitia tuturor gradinitelor implicate in proiect, recipiente destinate colectarii selective DBA. In urma cantitatilor de baterii si acumulatori portabili uzati colectati, organizatorii au putut face un clasament al celor mai implicate gradinite. Astfel, primele trei gradinite care au colectat cele mai mari cantitati DBA (Kg), vor fi premiate cu bilete la un teatru de papusi oferite copiilor si cadrelor didactice care ii vor insoti.

Gradinitele castigatoare sunt:

Gradinta „Surorile Providentei” din Iasi, colectand 47 kg DBA

Gradinta „Kidsgreencenter” din Timisoara, colectand 24,7 kg DBA

Gradinta ,,Paradisul Copiilor” din Bucuresti, colectand 20 kg DBA

„Copiii din Gradinita P.P. Surorile Providentei Iasi au participat cu mare interes la proiectul “Si cei mici fac fapte mari!”. Toate cadrele didactice au derulat activitati de educatie ecologica atractive ce au stimulat interesul si dorinta de implicare a copiilor dar si a parintilor acestora. Toti am constientizat gravitatea actiunilor unor persoane care decid sa arunce deseurile de baterii si acumulatori la cosul de gunoi dovedind astfel iresponsabilitate fata de sine, apoapele dar si urmasii acestui pamant. Copiii au fost foarte incantati sa inceapa ziua trecand pe la casuta ECOTIC BAT aflata in holul Gradinitei lasand acolo una sau mai multe baterii, convinsi ca astfel au contribuit la salvarea unui colt din natura. Acest proiect, prin activitatile sale, a sadit in sufletele copiilor atitudine pozitiva fata de mediul inconjurator, dorinta de implicare si respect fata de sine dar si de ceilalti.” – a declarat Stoica Gabriela Lacramioara, Director didactic in cadrul acestei institutii.

„Atat noi, educatorii, cat si copii din gradinita va multumim caci ne-ati oferit oportunitatea de aduce educatia ecologica mai aproape de fiecare din noi.” – a declarat Aura Mihai, educator in cadrul Gradinitei Paradisul Copiilor.