Actiuni de plantare in Arges, Prahova si Mures

0

„Plantam fapte bune in Romania” continua seria  actiunilor din acest sezon, in judetetele Arges, Prahova si Mures. Echipele de voluntari vor completa cu puieti, weekendul acesta, zonele impadurite in anii precedenti.

In zilele de vineri si sambata (4, respectiv 5 aprilie), un total de 457 de voluntari „Plantam fapte bune in Romania” sunt asteptati in judetele Arges, Mures si Prahova. 195 de voluntari vor merge pe plantatia din judetul Arges, localitatea Tigveni, unde  vor ingriji puietii si vor realiza completari prin plantarea a 1500 de stejari, 162 de voluntari in localitatea judetul Prahova, localitatea Breaza, unde vor completa cu 1500 de puieti de frasin si peste 100 de voluntari in judetul Mures, comuna Taureni, unde vor completa padurea plantata in trecut cu 5.000 de puieti de stejar si paltin.

Terenurile pe care vor fi realizate completarile din cele trei judete sunt afectate de alunecari. Cel din Arges a alunecat  in aprilie 2006,fenomenul ducand la blocarea DN 73C. Terenul din Breaza, din cauza regimului de umiditate al solului si a puterii mari de eroziune a acestuia, precum si a continutului ridicat de carbonati si a saraciei substantelor nutritive in sol, au loc eroziuni si alunecari frecvente, acestea putand deveni un pericol pentru oras. Terenul din Taureni prezinta primele semne ale alunecarii, aici intervantia voluntarilor fiind preventiva.

Padurile plantate vor stabiliza terenurile, vor avea valoare peisagistica pentru comunitatile locale, cat si pentru turistii care merg in aceste zone.Alaturi de echipa  Plantam fapte bune in Romania” aceste actiuni sunt sprijinite de  voluntari din Asociatia Pathos, Asociatia GEEA, studenti ai Facultatii de Silvicultura Brasovsi ai Universitatii de Studii Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, institutii precum: Consiliul Local Tigveni (jud. Arges), Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice Pitesti, Consiliul Judetean Mures, Institutia Prefectului judetul Mures, Consiliul local si Primaria comunei Taureni, Directia Silvica Mures, Penitenciarul Targu-Mures, Primaria orasului Breaza. Din mediul privat ni se alatura voluntari din companiile Unicredit Tiriac Bank, Renania, Transair, Promenada Mall Mures, ZENITH Media, ALISTAR SECURITY, EUROLINES, LS TRAVEL, Timac Agro Romania, Coca-Cola HBC Romania sau Mega Image.

 „In acest weekend avem o mobilizare de forte in trei judete. Ni se alatura oameni din publicul larg, organizatii non-guvernamentale, institutii de invatamant, administratii locale si judetene cat si din companii. Ne plac acest lucru si suntem constienti ca numai asa construim proiecte cu impact mare in comunitate si trezim dorinta de implicare a cat  mai multor persoane, chiar si din alte judete decat cele pe care le avem acum” a declarat Liana Buzea, fondatorul „Plantam fapte bune in Romania”.

Cei care doresc sa se alature actiunilor „Plantam fapte bune in Romania” din 2014, o pot face in calitate de voluntari la actiunile pe teren (pe cont propriu, cu grupul de prieteni), printr-un email la adresa: [email protected]

La nivel national, „Plantam fapte bune in Romania” si-a propus ca, in 2014, sa  impadureasca  21 de hectare de teren, cu ajutorul a 3.000 de voluntari. Actiunile de primavara vor cuprinde actiuni in judetele Arges, Iasi, Mures, Prahova, Salaj si Satu Mare. In perioada verii, vor fi ingrijite toate plantatiile din cadrul proiectului, prin fertilizari si descoplesiri de buruieni, iar in toamna vor continua completarile plantatiilor vechi cat si pornirea unor obiective noi de impadurire in judetele Cluj si Dambovita.