Adaptarea la schimbarile climatice poate conduce la prevenirea unor hazarde naturale

0

Romania are nevoie de strategii de adaptare la schimbarile climatice care sa tina cont de studiile stiintifice si sa fie implementate integrat, aceasta este una dintre concluziile seminarului „Adaptarea la valurile de caldura in zona urbana”, organizat ieri de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului SEERISK , care testeaza masuri de evaluare a riscurilor si de managementul dezastrelor pentru cateva arii pilot din sud-estul Europei, una dintre ele fiind municipiul Arad din Romania, pentru care au fost evaluate riscurile asociate valurilor de caldura in conditiile insulei de caldura a orasului si din perspectiva schimbarii climei. Proiectul a fost implementat cu sprijinul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ”Vasile Goldis” al judetului Arad. 

”Se asteaptǎ ca in viitor frecventa si amploarea hazardelor naturale sa creasca, afectand astfel vietile oamenilor, starea de sanatate a populatiei si bunurile materiale. In acest context, consecintele economice si de mediu ale dezastrelor legate de hazardele naturale devin din ce in ce mai grave si impun strategii de adaptare si masuri adecvate si particularizate. Proiectul SEERISK furnizeaza o serie de date care ne ajuta sa anticipam efectele negative pentru a putea lua masuri de prevenire si minimizare a daunelor pe care schimbarile climatice le pot provoca”, a declarat dr. Roxana Bojariu, coordonator al proiectului SEERISK din cadrul ANM. Ea a precizat ca metodologia dezvoltata ar putea fi in curand aplicata si pentru Bucuresti si Craiova.

Anul 2012: Record de avertizari pentru Romania

Luarea unor masuri de adaptare la schimbarile climatice este cu atat mai importanta cu cat, potrivit datelor ANM, frecventa fenomenelor climatice periculoase a crescut in ultimii ani.

”In 2012, ANM a emis un numar record de 80 de mesaje de avertizare pentru fenomene meteorologice periculoase, dintre care 22 de avertizari cod portocaliu, spre deosebire de anul anterior, cand a fost emis doar un singur astfel de cod. Tot in 2012, a fost inregistrat un alt record: peste 1000 de avertizari pentru fenomene periculoase imediate, adica fenomene de intensitate mare, declansate in timp scurt, care cauzeaza, de regula, victime si pagube materiale importante”, a declarat Florinela Georgescu, director executiv ANM. Ea a mentionat ca anul 2014 a inceput cu trei luni cu abateri termice pozitive foarte mari, dar si cu un episod extrem de violent de viscol, cu doua avertizari de cod rosu.

Scopul proiectului SEERISK este sa contribuie la sporirea coerentei regionale in evaluarea riscurilor la hazarde naturale si pregatirea pentru reducerea efectelor acestora la nivel national si local, in special in cazul riscurilor generate de schimbarea climei in sud-estul Europei, cu focus pe Romania. Mai multe informatii sunt disponibile pe www.seeriskproject.eu.