Ambalajele Tetra Pak certificate FSC sunt utilizate astazi de companii din 53 de tari, inclusiv din Romania

0

Tetra Pak®, lider mondial in procesarea si ambalarea produselor alimentare, anunta o crestere semnificativa a numarului de tari care comercializeaza produse in ambalaje de carton Tetra Pak certificate FSC®, cu aproximativ 40% fata de anul trecut. Incepand din luna iunie a acestui an, și Romania se numara printre tarile in care Tetra Pak furnizeaza clientilor sai ambalaje din carton cu certificare FSC.

Compania a anuntat cresterea numarului de tari in care clientii sai adopta acum ambalajele certificate FSC® la 53, de la 38 in 2012. In acest interval, peste 27 de miliarde de ambalaje Tetra Pak cu eticheta FSC  au aparut pe rafturile magazinelor din intreaga lume.

 “Certificarea FSC de pe ambalajele noastre ajuta la constientizarea importantei administrarii responsabile a padurilor in randul consumatorilor din intreaga lume, ceea ce le permite sa faca alegeri informate,” a declarat Nils Björkman, Vicepreședinte Executiv Operatiuni Comerciale Tetra Pak. “Oamenii depind de paduri pentru multe aspecte diferite ale vietii lor – de la furnizarea materiilor prime esentiale pentru bunurile consumate  zilnic de fiecare dintre noi, la rolul fundamental pe care il joaca in echilibrarea ecosistemelor complexe ale naturii,” a declarat acesta.

Organizatia FSC (Forest Stewardship Council) se ocupa de promovarea administrarii responsabile a padurilor din punct de vedere ecologic, social și economic, pentru a conserva biodiversitatea, productivitatea padurilor și procesele ecologice. Astfel, se pune accentul și pe beneficiile sociale ale administrarii forestiere pentru ca societatea și comunitatea sa se bucure de beneficii pe termen mediu și lung, iar activitatea economica sa fie suficient de profitabila fara a genera profit in detrimentul resursei forestiere, ecosistemului sau afectand comunitatea. Prezenta acestui simbol pe ambalaje reprezinta garantia ca fibra lemnoasa folosita pentru ambalaje provine din paduri administrate responsabil și surse controlate, care sunt regenerate prin plantari sau in mod natural.

Certificarea FSC a ambalajelor unor produse este un diferentiator al acestora și  ofera valoare adaugata atat companiilor producatoare, cat și comerciantilor, care raspund astfel așteptarilor consumatorilor.

Fiind unul dintre cei mai mari cumparatori de carton din lume, asigurarea unei oferte responsabile si sustenabile de fibra lemnoasa este critica pentru activitatea Tetra Pak. Anul trecut, in medie 70% din materialul utilizat pentru producerea celor 173 de miliarde de ambalaje de carton vandute de Tetra Pak in intreaga lume a provenit din surse regenerabile.

De la introducerea primelor ambalaje pentru produse alimentare lichide etichetate FSC in Marea Britanie in 2007, Tetra Pak, in colaborare cu furnizorii, clientii, consumatorii si ONG-urile, a crescut nivelul de constientizare a importantei asigurarii unui management forestier responsabil si a valorii utilizarii materialelor regenerabile, cum ar fi lemnul. “Atunci cand este administrata responsabil, oferta de resurse regenerabile este aproape nelimitata”, a declarat Björkman.

In prezent, ambalajele Tetra Pak certificate FSC sunt disponibile peste tot in lume, dar volumele sunt limitate de disponibilitatea lemnului certificat FSC, doar 15% din padurile productive ale lumii fiind in prezent certificate. Tetra Pak continua parteneriatul cu FSC si alti factori de interes pentru sustinerea certificarii FSC a padurilor.

Cresterea nivelului de constientizare in randul consumatorilor cu privire la importanta utilizarii materialelor regenerabile gestionate responsabil joaca un rol esential in certificarea FSC si managementul forestier responsabil. De exemplu, constientizarea beneficiilor acestei certificari in randul consumatorilor in UK si Irlanda s-a dublat de la 19% in 2007 la 38% in 2013* pe masura ce a crescut numarul ambalajelor Tetra Pak etichetate FSC si cel al campaniilor de promovare. In prezent 65% din ambalajele Tetra Pak din UK au eticheta FSC.    

In Romania, Tetra Pak, in parteneriat cu WWF-Romania deruleaza in perioada aprilie – decembrie 2013 campania de informare “Afla despre FSC”, care iși propune sa promoveze importanta certificarii FSC a ambalajelor de  lactate și sucuri și sa informeze consumatorii despre felul in care decizia de consum poate veni in sprijinul eforturilor de protectie a mediului. In cadrul campaniei, a fost realizat un studiu de opinie care a scos in evidenta faptul ca 1 din 2 consumatori romani ar alege ambalajele de carton provenind din paduri administrate responsabil (certificate FSC). In plus, pana in prezent, companii mari din industria lactatelor, precum Danone și Albalact au ales deja certificarea FSC pentru ambalajele brandurilor Activia, respectiv Zuzu, iar incepand din octombrie, consumatorii vor putea gasi la raft și smantana LaDORNA, produsa de compania Lactalis, in ambalaj Tetra Pak cu certificare FSC.