Apa, deseurile si responsabilitatea – provocari continue pentru managementul deseurilor in Romania

0

Asociatia Salvati Dunarea si Delta si Ministerul Mediului si Padurilor au organizat marti, 28 septembrie 2010, conferinta nationala Apa, deseurile si responsabilitatea, in cadrul careia au fost prezentate concluziile raportului Provocari generate de planurile de management al deseurilor.

Principalele directii de dezbatere au vizat stadiul implementarii planurilor judetene de management al deseurilor, rolul Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara (ADI), aplicarea legislatiei privind deseurile, masuri punitive sau compensatorii pentru eficientizarea gestionarii deseurilor.

Organizatorii au prezentat concluziile analizei Provocari generate de planurile de management al deseurilor. Studiu de caz: Arges, potrivit careia realizarile in sensul imbunatatirii gestionarii deseurilor sunt vizibile, insa departe de obiectivele asumate de Romania prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana.

In acelasi timp, raportul propune o serie de masuri complementare solutiei propuse la nivel judetean pentru managementul deseurilor: colectarea selectiva a deseurilor, un sistem unitar de colectare a taxelor prin intermediul autoritatilor locale, prin impunerea taxei de habitat, respectarea prevederilor privind aplicarea amenzilor, programe suplimentare de educatie ecologica in scoli etc.

Studiul de caz din raport analizeaza stadiul implementarii proiectului „Managementul integrat al deseurilor solide din judetul Arges”, derulat de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Servsal, prin fonduri ISPA.

La conferinta au participat ministrul Mediului si Padurilor, László Borbély, presedintele Comisiei de Mediu din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, comisarul general adjunct al Garzii Nationale de Mediu, Gabriel Abos, presedintele Salvati Delta, Liviu Mihaiu, directorul general Eco-Rom Ambalaje, Sorin Popescu si reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale cu responsabilitati in domeniul managementului deseurilor.

Conferinta Apa, deseurile si responsabilitatea. Provocari generate de planurile de management al deseurilor. Studiu de caz: Arges face parte din proiectul de responsabilizare Salveaza raul Arges!, derulat de Salvati Delta in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor, Coca-Cola Hellenic, Eco-Rom Ambalaje, Asociatia Partener pentru Tine si Primaria Comunei Bascov. Scopul proiectului este responsabilizarea autoritatilor si comunitatilor locale in privinta managementului deseurilor de pe rau si din zonele riverane Argesului, prin identificarea parghiilor de actiune si asumarea unor solutii viabile in acest sens de catre toti factorii implicati.