Apa fara Plastic la final: Rezultate concrete si un nou mod de a privi consumul de apa

0

Proiectul Apa fara Plastic, desfasurat in perioada iulie 2014 – ianuarie 2016 de Asociatia Mai Bine in parteneriat cu ApaVital, Agentia de Protectie a Mediului Iasi si Wiron, a ajuns la final. Proiectul, o initiativa de pionerat in Romania, a adus in atentia publicului iesean avantajele consumului de apa de la robinet in detrimentul celei imbuteliate in plastic prin impactul major asupra mediului si, indirect, a propriei sanatati.

Dupa 18 luni, Apa fara Plastic lasa in urma rezultate concrete, semne de intrebare, o mai mare deschidere spre un comportament responsabil si numerosi sustinatori.

Rezultatele proiectului se pot enumera astfel:

– 12 cismele noi instalate in orasul Iasi;

– O petitie cu peste 1000 de semnaturi pentru instalarea de noi cismele in cartierele iesene;

– Promisiunea Primariei Municipiului Iasi de a instala, la randul ei, in 2016, 10 cismele noi in cartierele din oras;

– 20 de Sustinatori Apa fara Plastric: localuri, companii si institutii care ofera gratuit clientilor si angajatilor apa de la robinet;

– O harta Eco actualizata (disponibila in format electronic pe www.hartaeco.ro);

– Peste 1000 de elevi din scoli si licee iesene informati despre efectele consumului de apa imbuteliata si alternativele sustenabile;

– Un studiu despre calitatea apei si implicatiile consumului de apa imbuteliata si de la robinet (disponibila in format electronic pe http://apafaraplastic.ro/studiu/#).

Apa fara plastic a avut ca obiectiv informarea si sensibilizarea publicului larg cu privire la importanta reducerii consumului de apa imbuteliata in PET-uri, generatoare de deseuri si de risipa.

Proiectul Apa fara plastic este finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania cu suma de 34.470,83 de Euro. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.