Aproximativ 2,4 milioane de hectare din padurile Romaniei sunt administrate responsabil

0

Aproximativ 2,4 milioane de hectare din padurile Romaniei sunt administrate responsabil, iar produsele obtinute din aceasta materie prima sunt certificate FSC /Forest Stewardship Council/, conform datelor oficiale publicate de WWF Romania.

Astfel, suprafata forestiera totala certificata FSC este de 2.386.535,4 hectare, echivalentul a circa 37% din suprafata totala forestiera a Romaniei, care se ridica, la acest moment, la 6,4 milioane hectare.

In Romania, una dintre cele mai active organizatii pe acest segment este WWF Romania, cea care a coordonat dezvoltarea ghidurilor nationale (in Romania, Bulgaria si Ucraina) pentru identificarea si managementul Padurilor cu Valoare Ridicata de Conservare. Aceste materiale sunt recunoscute si acceptate de catre specialistii in domeniu, fiind utilizate de administratorii de paduri din regiune.

De asemenea, reprezentantii organizatiei de mediu au efectuat evaluari in teren si au contribuit la gestionarea corespunzatoare a peste 300.000 de hectare de Paduri cu Valoare Ridicata de Conservare.

In prezent, la nivel global, exista 176.735.471 hectare de paduri care au primit 1.203 de certificate forestiere din 79 de tari. In Europa, suprafata totala certificata ajunge la 74.632.293 hectare, respectiv 42,23% din totalul certificat.

FSC este o organizatie independenta, neguvernamentala si non-profit aparuta in anul 1993, pentru a promova un management forestier responsabil in padurile din intreaga lume. Prin cumpararea de produse din lemn certificat FSC se garanteaza ca lemnul utilizat in produsul respectiv provine din paduri gestionate durabil pe criterii sociale, economice si ecologice.

Sursa: AGERPRES