Asociatia Salvati Dunarea si Delta militeaza pentru drepturile sturionilor

0

Asociatia Salvati Dunarea si Delta protesteaza in fata deciziei Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) de a stopa finantarea Programului de repopulare a Dunarii cu sturioni, conform unui comunicat de presa trimis de Asociatia Salvati Dunarea si Delta joi, 10 februarie.

Asociatia Salvati Dunarea si Delta solicita mai multa responsabilitate fata de soarta sturionilor, specii de pesti aflate pe cale de disparitie si considerate adevarate “fosile vii”,  Dunarea inferioara fiind singurul areal din Uniunea Europeana in care aceste specii cresc si se reproduc in mod natural. Pericolul disparitiei acestor specii de pesti este important, atat din punct de vedere al biodiversitatii, cat si din punct de vedere economic.

Conform organizatiei ecologice, decizia MADR incalca alte hotarari anterioare, precum Ordinul 262/2006 privind conservarea populatiilor de sturioni din apele naturale si dezvoltarea acvaculturii de sturioni din Romania. Motivul invocat de ministrul Valeriu Tabara este faptul ca tarile riverane ce nu au interzis pescuitul la sturioni profita de Programul de repopulare al Dunarii cu sturioni inceput de Romania in 2006.

“A refuza continuarea unui program de conservare pentru care Romania a fost data exemplu de buna practica nu doar in instituțiile europene, dar si in toata lumea civilizata numai pentru ca vecinii isi omoara caprele in fiecare zi, sii noi nu, tradeaza o mentalitate primitiva sii, credem noi, modificata genetic.” afirma Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Asociatia Salvati Dunarea si Delta recomanda conducerii MADR sa adopte o strategie globala si sa tina seama de declaratia specialistilor Institutului National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii (INCDD), sustinuti de Autoritatea Stiintifica CITES (Convention on International Trade of Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Acestia au subliniat faptul ca beneficiile pe termen lung ale repopularii Dunarii cu sturioni sunt mult mai mari decat costul sustinerii proiectului, care se ridica la un milion de euro pe an.

Reprezentantii organizatiei avertizeaza, de asemenea, asupra fenomenului de braconaj la sturioni, care a luat o amploare deosebita in Romania in ultimii ani., ca urmare a incapacitatii autoritatilor responsabile de a-l combate.

In 2009, Asociatia Salvati Dunarea si Delta  a organizat «Targul de sturioni», actiune de pichetare a sediului Ministerului Agriculturii in semn de protest fata de legalizarea pescuitului la sturioni in scop comercial. In urma acestui eveniment si a actiunilor de advocacy desfasurate in paralel, deputatii au adoptat in octombrie 2010 modificarea Legii pescuitului, astfel incat sturionii nu pot fi pescuiti in alt scop decat pentru repopulare.