Brasovul a primit titlul de Capitala Verde a Romaniei

0

In cadrul primei editii a programului „Capitala Verde a Romaniei”, au fost desemnate orasele cu cea mai mare implicare in proiectele de protectie a mediului.

La Gala de decernare a premiilor au participat Ministrul Mediului si Padurilor, dl. Laszlo Borbely si reprezentantii autoritatilor locale din orasele inscrise in competitie.

Municipiul Brasov a adunat punctajul cel mai mare acordat de juriu si este orasul care va purta pe parcursul acestui an titlul de „Capitala Verde a Romaniei 2010”. Premiul oferit de organizatori consta in oferirea dreptului de utilizare a titlului de Capitala Verde a Romaniei pe tot parcursul anului 2011, montarea in oras a unor elemente de signalistica care vor evidentia distinctia obtinuta, precum si promovarea la nivel national a titlului castigat.

In cadrul Galei Capitala Verde a Romaniei 2010, au fost oferite distinctii speciale si celorlalte noua orase:

„Premiul pentru strategia de mediu si managementul deseurilor”: Timisoara

„Premiul pentru planul de dezvoltare durabila”: Cluj

„Premiul pentru actiunile de mediu intreprinse si comunicarea intre autoritati si populatie”: Zalau

„Premiul pentru actiunile reciclabile intreprinse”: Braila

„Premiul pentru planul de actiuni viitoare in domeniul protectiei mediului inconjurator”: Sfantu Gheorghe

„Premiul pentru actiunile derulate in vederea evitarii/minimizarii poluarii”: Deva

„Premiul pentru masurile luate pentru prevenirea strangerii unei cantitati mari de deseuri in spatiul urban”: Sectorul 2

„Premiul pentru promovarea conceptului de colectare selectiva si acceptarea acesteia de catre locuitori”:  Slobozia

„Premiul pentru initiativa in domeniul protectiei mediului inconjurator”: Alexandria

Competitia a avut si o sectiune speciala care s-a desfasurat in mediul on-line si care a implicat 153 de bloggeri care au sustinut orasele preferate. Astfel, Sfantu Gheorghe a primit si Premiul special al blogosferei, adunand cele mai multe voturi, in numar de 58, fiind urmat de Brasov, cu 45 de voturi si de Timisoara, care a adunat 19 voturi.

Jurizarea a fost facuta de catre reprezentantii Ministerului Mediului si Padurilor si ai URBBTuborg Romania: Diana Celea, consilier in cadrul Directie Generale Deseuri si Substante Periculoase; Aureliu Dumitrescu, consilier in cadrul Directiei Controlul Poluarii si Evaluare Impact din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor; Shachar Shaine, Presedinte URBB – Tuborg Romania; Alina Bratu, Corporate Affairs Manager URBB si coordonator al proiectului Umbrela Verde; Cristina Cenuse, Client Service Director la agentia Prospero, responsabila de proiectul Umbrela Verde.

Programul „Capitala Verde a Romaniei” va continua in 2011 cu cea de-a doua editie.

Organizatorii isi propun ca numarul oraselor inscrise in competitie pentru titlu sa se dubleze, incurajand astfel implicarea castig-castig care are loc atunci cand comunitatea sprijina initiativele autoritatilor locale. Mai mult decat atat, participarea asigura recunoasterea eforturilor de punere in practica a unor planuri de dezvoltare durabila si sustenabila destinate generatiilor viitoare.

Sursa: realitatea.net