Campania “Baterel si Lumea Non-E” isi premiaza castigatorii

0

Joi, 14 iunie, ora 14:30, Asociatia Environ organizeaza Gala de premiere a campaniei “Baterel si Lumea Non-E”, campanie de constientizare, educare si colectare selectiva derulata la nivelul institutiilor de invatamant din Romania. Festivitatea va avea loc in sala de teatru a International School of Bucharest (Sos. Garii Catelu, Nr. 1R) si va reuni reprezentanti ai autoritatilor, personaje indragite de copii din sfera divertismentului autohton, elevi, parinti si cadre didactice.

Campania s-a derulat la nivel national in scoli si licee, in perioada noiembrie 2011 – iunie 2012, sub inaltul patronaj al Ministerului Mediului si Padurilor, Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si a Garzii Nationale de Mediu in parteneriat cu SNRB, Romprest SA, Globex si Remat Holding. Proiectul lansat de Asociatia Environ a urmarit in egala masura implementarea unui sistem eficient de educare privind colectarea selectiva a deseurilor de echipamente electronice si baterii, dar si stimularea colectarii selective a acestor deseuri.

Prima editie a acestei campanii a avut loc in perioada mai – iunie 2011 si a avut rezultate peste asteptari, atat in materie de participare activa a elevilor in redactarea sarcinilor propuse, cat si de implicare a scolilor in competitia ce colectare. Noutatea campaniei « Baterel si Lumea Non-E » din perioada 2011 – 2012 consta in extinderea ariei de acoperire catre toate ciclurile de invatamant obligatoriu (primar, gimnazial si liceal), dar si stimularea spiritului de competitie al elevilor prin sporirea gradului de complexitate al concursurilor propuse.

Astfel, au fost propuse treci categorii distincte de competitii, specifice fiecarui palier de varsta: un concurs de eseuri intre elevii din cicluri de invatamant paralele, un concurs de proiecte de colectare selectiva si implementare a acestora la nivelul scolilor sau comunitatilor, respectiv un concurs de colectare de deseuri de electronice si baterii uzate, derulat intre scolile participante.

Departajarea elevilor inscrisi in competitia de eseuri s-a realizat pe doua criterii: creativitate si calitatea informatiei, iar in ceea ce priveste proiectele de colectare selectiva propuse la nivel de unitate de invatamant, criteriul de evaluare l-a reprezentat gradul de fezabilitate al proiectului. Scolile participante in competitia de colectare selectiva au fost departajate in baza Tabelului de corespondenta intre greutatile medii de deseuri colectate si numarul de puncte aferente, disponibil pe site-ul campaniei.

Bilantul campaniei : peste 200 de unitati de invatamant inscrise, peste 340 desene si eseuri transmise, 73 de proiecte de colectare selectiva si peste 10 tone de deseuri electrice si electronice colectate. Pentru a rasplati acest efort considerabil din partea participantilor, in cadrul Galei de Premiere vor fi oferite o serie de 24 de premii si mentiuni castigatorilor fiecareia dintre cele 3 categorii ale competitiei.