“Cernobil – 30 de ani dupa”: Proiectie de film si dezbatere la 30 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear din istorie

0

Accidentul nuclear de la Cernobil din 26 aprilie 1986 va fi comemorat vineri, 25 martie, de la ora 18:00 la Sala Mare a Centrul Ceh din Bucuresti in cadrul evenimentului intitulat “Cernobil-30 de ani dupa”.

Evenimentul ce se va desfasura in cadrul festivalului de film documentar One World Romania propune o prima proiectie a unui film documentar despre persoanele marcate de accidentul nuclear din 1986. Filmul „Nascuti in aprilie” care va fi proiectat in deschidere  este creatia unui tanarului regizor roman Adrian Parvu si este un film despre generatia celor nascuti in urma cu 30 de ani a caror viata a fost determinata de accidentul de la Cernobal. El insusi s-a nascut cu probleme, pentru ca mama lui a calatorit in Ucraina in aprilie 1986, in timp ce era insarcinata. Adrian a filmat in Ucraina si in Romania si va prezenta un scurt montaj care anunta un documentar de exceptie.

Imediat dupa proiectie,  experti in domeniul nuclear vor dezbate efectele dezastrului inca prezente si situatia actuala a industriei nucleare. Organizatorii acestei dezbateri, Bankwatch Romania si TERRA Mileniul III propun o discutie pe tema mostenirii accidentului de la Cernobil si a pericolelor actuale din sectorul nuclear. Participa la dezbatere, Lavinia Andrei, presedinte Fundatia TERRA Mileniul III si Ana-Maria Seman de la Bankwatch Romania.

Lunile martie si aprilie marcheaza doua evenimente tragice in istorie – trecerea a 5 ani de la dezastrul de la Fukushima si 30 de ani de la Cernobil, dezastre care raman vii in memoria celor afectati direct din Japonia si Ucraina dar si in a celor din tari vecine.

La 30 de ani dupa accident, in Ucraina se trateaza in continuare 15000 de cazuri de contaminare radioactiva anual. Accidentul de la Cernobil precum si sirul de evenimente care au urmat tragicului eveniment au marcat cetatenii Europei si a contribuit la decizii importante pentru un numar de tari europene. Recunoscand riscurile implicate, Germania, Elvetia si Italia au decis deja sa puna capat programelor lor privind energia nucleara fara sa astepte ca un nou accident, mic sau mare, sa aiba loc.

Cu toate acestea guvernul ucrainean opteaza pentru un program de „imbunatatiri tehnice” in loc sa inchida flota sa de centrale nucleare sovietice. Acest program, care in realitate va prelungi durata de viata a acestor centrale si asa depasite, este contestat de catre organizatiile de mediu din intreaga Europa.

Energia nucleara reprezinta un risc oriunde in lume, iar TERRA Mileniul III si Bankwatch Romania se alatura altor organizatii europene care in perioada 11 martie – 26 aprilie organizeaza o serie de evenimente menite sa atraga atentia asupra pericolului nuclear.

Energia nucleara este o adevarata “bomba cu ceas” cu costuri majore atat financiare cat si in vieti omenesti. Organizatorii acestui eveniment atrag atentia inca o data ca acest tip de energie nu isi mai gaseste rostul in lumea actuala, alternative mai bune si mult mai putin periculoase fiind disponibile la preturi din ce in ce mai reduse fie ca vorbim despre eficienta energetica sau de utilizarea energiilor regenerabile.