Cluburile ecOprovocarea, la finalul editiei pilot

0

ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila  in parteneriat cu TenarisSilcotub anunta finalizarea editiei pilot a programului de educatie non-formala si extrascolara – Cluburile ecOprovocarea, inceput in luna februarie 2015.

ViitorPlus si TenarisSilcotub anunta finalizarea etapei pilot a programului de educatie non-formala si extrascolara – Cluburile ecOprovocarea, care s-a derulat in intervalul februarie – iunie 2015  in cadrul a doua licee din Calarasi, Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” si Colegiul Tehnic ,,Stefan Banulescu“, si doua licee din Zalau, Colegiul National Silvania si Liceul Tehnologic ,,Mihai Viteazul”, fiecare fiind reprezentat de o echipa formata din 3 profesori coordonatori si 15 – 20 elevi.

Obiectivul principal al programului Cluburile ecOprovocarea a fost acela de a forma tineri cu  o atitudine proactiva fata de rezolvarea provocarilor actuale de mediu, tineri care sa aiba atat cunostintele teoretice necesare despre starea actuala a planetei, dar si abilitatile de lideri necesare pentru preluarea initiativei si participarii active la diminuarea problemelor de mediu.

Spre deosebire de orele obisnuite de scoala, in cadrul Cluburilor am creat o curricula care sa asigure o invatare naturala, cu informatii usor de inteles si de asimilat prin jocuri,activitati in aer liber, experimente, discutii, vizualizare de filme educationale si dezbateri pe marginea acestor, activitati de voluntariat. Temele principale ale intalnirilor de Club au vizat: legatura dintre om si natura, lucrul in echipa si managementul de proiect. Expertii educationali implicati au creat, pentru profesorii coordonatori de Club, planuri de lectii detaliate si au selectat cu atentie resurse educationale suplimentare pentru ca procesul de invatare sa fie unul eficient.”, a declarat Lucia Cojocaru, coordonatorul Programului Cluburile ecOprovocarea”

La finalul acestei editii pilot, procesul de invatare s-a concretizat printr-un plan de proiect realizat de catre fiecare Club, proiecte documentate cu ajutorul expertilor din diferite domenii si a autoritatilor locale, care urmeaza sa se implementeze incepand cu anul scolar viitor.

Cele doua proiecte din Calarasi isi propun sa sustina stilul de viata sanatos al adolescentilor, alimentatia sanatoasa si petrecerea timpului liber in natura. Este vorba despre amenajarea a doua parcuri – unul sub forma ,,EcoGradina Tineretii” – proiect planificat de Clubul Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu” si unul sub forma ,,Micul Paradis eco”, initiat de Clubul ,,Stefan Banulescu”.

Cluburile din Zalau pornesc la drum cu doua concepte ce sustin igienizarea mediului si energia regenerabila – in timp ce Clubul Liceului Tehnologic ,,Mihai Viteazul” propune activitati in aer liber prin care sa se amenajeze Valea Zalaului – „SOS Valea Zalaului”, Colegiul National Silvania „Cauta noi solutii” prin implementarea unui sistem de producere a energiei electrice alternative in cadrul unor spatii ale liceului.

,,Grija fata de mediul inconjurator si minimizarea impactului pe care activitatea industriala a companiei il are este parte a politicii TenarisSilcotub, iar aceasta se manifesta atat in ceea ce priveste activitatile proprii, cat si in exterior. Prin proiectul Cluburile ecOprovocarea, TenarisSilcotub isi propune sa stimuleze un comportament responsabil fata de natura, dezvoltand pe termen lung caractere si mentalitati „verzi”, cu impact direct asupra mediului”, a mentionat Adriana Radu, Manager Protectia Mediului in cadrul TenarisSilcotub.

Rezultatele totale ale editiei pilot Cluburile ecOprovocarea arata astfel: 4 Cluburi infiintate; 12 Lideri de Club implicati (profesori pasionati de activitati extrascolare si voluntariat ), peste  65 de elevi care au participat activ la intalnirile Cluburilor, 14 intalniri saptamanale si alte intalniri cu experti, autoritati, vizite de lucru pe teren, 4 proiecte de mediu planificate – ce urmeaza a fi implementate in anul scolar 2015 – 2016.

Despre Tenaris Silcotub

TenarisSilcotub, parte a companiei Tenaris, este cel mai important producator roman de tevi fara sudura de diametru mic, avand o istorie in Romania de peste 35 de ani. Compania detine in Romania unitati de productie in Zalau, Calarasi si Campina, centre de servicii in Ploiesti si Cluj Napoca si birouri comerciale in Bucuresti. Echipa TenarisSilcotub, care numara peste 1600 de oameni, creeaza produse si servicii cu valoare adaugata mare pentru clientii din industria de petrol si gaze, industria energetica si petrochimica, precum si in diferite sectoare industriale.

TenarisSilcotub isi leaga dezvoltarea pe termen lung de cea a comunitatilor din care face parte. Cultura sa industriala promoveaza valori precum evolutia prin cunoastere si crearea capacitatii de dezvoltare, principii ce sunt transferate si in initiative de dezvoltare sociala. TenarisSilcotub investeste anual peste 1 milion de USD in proiecte pe termen lung, cu efect multiplicator in beneficiul comunitatii, realizate in parteneriat cu institutii publice si private. Educatia, sanatatea, protectia mediului, cultura si arta sunt principalele domenii vizate de programele sale de dezvoltare sociala.

Despre ViitorPlus

ViitorPlus este o organizatie nonprofit, care deruleaza din 2006 proiecte de impadurire, reciclare, educatie si constientizare, productie de confectii textile naturale, dotarea unor obiective sociale cu  colectoare solare manufacturate, proiecte ce contribuie la solutionarea unor probleme sociale si de mediu in diferite judete ale tarii, precum Constanta, Calarasi, Prahova, Ilfov, Salaj si Teleorman, sau in Bucuresti.  Printre cele mai cunoscute proiecte ale organizatiei, ce au primit recunoasteri in diferite competitii nationale si internationale se numara “Padurea copiilor – Adopta un copac!”, “Atelierul de panza”, “Recicleta” si „ecOprovocarea”.  Atelierul de Panza a fost desemnat recent de catre Ambasada SUA “Antreprenorul lunii aprilie”, pentru eforturile sale de a oferi alternative ecologice la pungile din plastic si de a reutiliza deseurile textile.

Viziune: “Redescoperim impreuna legatura cu natura si investim in ceea ce lasam in urma noastra”.

Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet:  http://www.viitorplus.ro