Comisia Europeana – Romania trebuie sa isi dezvolte masurile potrivite in directia folosirii responsabile a resurselor de apa

0

Comisia Europeana lanseaza proiectul pentru protejarea resurselor de apa ale Europei (Blueprint to Safeguard Europe’s Water Resources), o strategie care vizeaza existenta unei cantitati suficiente de apa buna care sa acopere nevoile oamenilor, economiei si mediului. Este un document care ofera Statelor Membre instrumentele necesare imbunatatirii gestionarii apei atat la nivel national, regional cat si local, la nivelul albiei raurilor. Proiectul se bucura de sustinerea Innovation Partnership on Water, lansat in mai 2012.

Calitatea si cantitatea apei sunt interconectate.  In ciuda imbunatatirilor din ultimii ani, apele Uniunii Europene nu raspund nivelului calitativ corespunzator.  Poluarea, schimbarile intervenite la nivelul apei si deficitul de apa sunt problemele intalnite in toata Europa, in vreme ce evenimentele extreme precum inundatiile s-au amplificat in multe dintre Statele Membre.

Legislatia Europeana in materie de apa trebuie aplicata corespunzator pentru a intampina provocarile vechi si noi, cum ar fi poluarea apei, consumul de apa din agricultura sau producerea de energie, exploatarea solului si impactul schimbarilor climaterice.

La momentul comunicarii rezultatelor Proiectului pentru protejarea resurselor de apa ale Europei, Comisarul European pe probleme de Mediu, Janez Potočnik spune: “Concluziile Proiectului pentru protejarea resurselor de apa ale Europei arata ca intelegem in profunzime problemele cu care ne confruntam si detinem o platforma solida care sa ne permita gestionarea acestora. Este momentul sa actionam in consecinta si sa furnizam beneficiile legislatiei noastre pentru a crea oportunitati de gasire a unor solutii creative in legatura cu politica si industria apei. Avem nevoie doar de o balanta sustenabila intre cererea ti oferta de apa, luand in calcul oamenii si mediul natural de care acestia depind.”

Lacune majore in planul de protejare a resurselor de apa din Romania

Protejarea resurselor de apa, atat la nivel calitativ cat si cantitativ, este un punct critic in Romania. Resursele de apa ale Romaniei sunt structura de rezistenta a economiei – intre 35 – 40% din energia electrica a tarii provenind din hidrocentralele existente pe Dunare. Rezervele de apa sunt, de asemenea, importante pentru a sustine agricultura, 30% din terenurile fertile avand nevoie de irigare. Resursele de apa sunt importante pentru conservarea mediului salbatic si a ecosistemului/biodiversitatii.  De exemplu, in Delta Dunarii, unde raul se varsa in Marea Neagra exista un ecosistem unic in Europa, o zona protejata si declarata patrimoniu natural.

Resursele de apa au scazut, multe zone din Romania confruntandu-se cu o reducere a nivelului acestora. Desi sunt reduse, acestea sunt amenintate si de poluare care, din perspectiva informatiilor detinute de Comisia Europeana, este efectul direct al deversarilor cauzate de lipsa unei infrastructuri si legislatii potrivite.

Legat de consum, cele mai importante 2 probleme sunt initiativele economice reduse in directia promovarii folosirii sustenabile a apei si lipsa unui plan de comunicare despre resursele de apa, coerent.

Legat de implementarea Directivei Cadru privind Apa (EU’s Water Framework Directive (WFD)), Comisia a identificat probleme legate de apa in cateva zone ale Romaniei. Exista puncte sensibile in anumite zone unde nu au fost facute masuratori biologice exacte iar evaluarile de ordin ecologic sau chimic nu corespund cu standardele europene.

Data fiind importanta agriculturii in Romania, este nevoie de masuri clare care sa vizeze acest sector. Iar costurile implicate nu se cunosc inca. Sub legislatia Uniunii Europene, costurile ar trebui sa acopere o gama diversa de servicii legate de managementul apei, mediu si resurse si sa demonstreze modul in care principiul “costului platit pentru poluare” a fost incorporat in Planurile de Management ale Albiei Raului (River Basin Management Plans). Toate aceste aspecte au fost analizate in Proiectul pentru protejarea resurselor de apa.

O strategie bazata pe actiune

Pentru indeplinirea obiectivului Directivei Cadru privind Apa, acela de a avea la nivelul anului 2015 o buna calitate a apei, Proiectul pentru protejarea resurselor de apa ale Europei stabileste 3 directive strategice: 

  • Imbunatatirea modului de implementare a politicii de apa europene prin folosirea oportunitatilor oferite de legislatia actuala.
  • Cresterea nivelului de integrare a obiectivelor politicii de apa in politicile altor arii relevante precum: agricultura, piscicultura, energia recuperabila, transportul si Fondurile Coezive si Structurale.
  • Umplerea golurilor existente in cadrul actual, in mod particular, in relatia cu instrumentele necesare imbunatatirii folosirii eficiente a apei. Legat de acest aspect, Amprenta de apa prevede importanta apei si a consumului eficient de apa drept obiective de atins de catre fiecare stat membru UE, dublate de aspectul dezvoltarii unor standarde europene de regenerare a apei.

Implementarea propunerilor proiectului se bazeaza pe Strategia de Implementare Comuna  a Directivei Cadru privind Apa (Common Implementation Strategy of the Water Framework Directive). Este vorba de un proces deschis si participativ de implicare a Statelor Membre, a organizatiilor non-guvernamentale si a comunitatii de afaceri. Orizontul Proiectului pentru protejarea resurselor de apa ale Europei este strans corelat cu  Strategia Uniunii Europene pe 2020 si, in mod particular, cu Harta Eficientizarii Resurselor, din 2011, in care protejarea resurselor de apa este punctul central. In linii mari, analiza reprezinta un plan pe termen lung, pana la nivelul anului anului 2050 si se asteapta sa faca din Politica de Apa a Uniunii Europene o misiune pe termen lung.