Conferinta Nationala a Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara din domeniul managementului deseurilor

0

Asociatia Salvati Dunarea si Delta organizeaza Conferinta Nationala a Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara, care va avea loc marti, 13 decembrie 2011, intre orele 9-12 la Palatul Parlamentului – Sala „Nicolae Balcescu”, Intrarea S2 (Camera Deputatilor), Str. Izvor nr. 2-4.

La eveniment sunt invitati reprezentanti ai DG Environment, ai Parlamentului European, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, si reprezentanti ai autoritatilor locale si ai mediului de afaceri. De asemenea, la conferinta vor participa directorii Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara din domeniul managementului deseurilor, precum si presedinti ai Consiliilor Judetene.

Evenimentul face parte din proiectul „Reteaua Nationala a Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara”, derulat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta, in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor si cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, cu sustinerea companiei Coca Cola Hellenic.

Obiectivul principal al acestei intalniri nationale este acela de a definitiva structura de functionare a Federatiei Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara (FADI) din Romania, Federatia va reuni asociatiile de dezvoltare intercomunitara (ADI) al caror obiect de activitate il constituie gestionarea deseurilor. In conditiile in care Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara constituie unul dintre factorii-cheie pentru atragerea fondurilor europene destinate managementului deseurilor, una dintre temele principale de dezbatere va fi analizarea stadiului implementarii proiectelor finantate prin Programul Operational Sectorial de Mediu, Axa 2.1. Infiintarea ADI la nivelul fiecarui judet este o conditie obligatorie pentru accesarea acestor fonduri,

Demersurile privind infiintarea acestei structuri de reprezentativitate la nivel national au fost initiate odata cu intalnirile de lucru realizate in perioada august – septembrie 2011 in prezenta reprezentantilor ADI din fiecare regiune de dezvoltare. In cadrul acestor intalniri a fost agreata ideea crearii unei federatii nationale a ADI-urilor, care sa faciliteze comunicarea si schimbul de experienta intre diferite judete si regiuni ale tarii. De asemenea, FADI va permite coagularea pozitiilor pe care aceste structuri asociative nou-infiintate le au la nivel local si va eficientiza dialogul cu factorii de decizie de la nivel central.