Copiii Deltei au sarbatorit Ziua Dunarii

0

Peste 300 de copii si profesorii lor din comunitatile din Delta Dunarii, alaturi de reprezentanti ai Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, Coca-Cola Hellenic si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor au sarbatorit Ziua Dunarii si anul acesta, prin participarea la cel mai mare eveniment de ecologizare, organizat vreodata in Romania pe malurile Dunarii.

Peste 300 de copii din 7 localitati de pe malul Dunarii au participat pe 29 iunie la cea mai mare actiune de ecologizare de-a lungul fluviului, pentru cea de-a 11-a sarbatorire a Zilei Dunarii. Acestia au strans deseurile de pe malurile Dunarii, ca prim semnal de alarma si atentionare la inceputul sezonului turistic, pentru protejarea celui mai tanar pamant al Europei.

Ziua Dunarii 2015 a avut mesajul “Fiti activi pentru o Dunare curata!” – pentru a responsabiliza locuitorii si turistii din Delta asupra importantei curateniei Dunarii si a colectarii selective a deseurilor.

Actiunile de ecologizare organizate cu ocazia Zilei Dunarii au inceput la ora 8:30. Simultan, aproape 400 de copii din Sulina, Maliuc, Mahmudia, Partizani, Murighiol,  Crisan si Sfantu Gheorghe au inceput ecologizarea, colectand separat deseurile de pe malul Dunarii, fie aduse de Dunare sau abandonate de turisti. Copiii au purtat un echipament adecvat pus la dispozitie de initiatorii actiunii: tricouri, sepci, manusi de protectie, saci de colectare selectiva si clesti speciali pentru gunoi.

Pentru Ziua Dunarii 2015, 486 de participanti din arealul Deltei Dunarii au strans peste 2.500 de saci de deseuri, cu o proportie de peste 90% PET-uri si deseuri din plastic. Un rol esential l-au avut si cadrele didactice care au participat activ la actiune, au dat dovada de devotament si au insotit copiii, fiind un model pentru viitorul ecologic al Deltei, pe care toti ni-l dorim.

Acest eveniment a fost organizat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta, cu sprijinul Coca-Cola HBC Romania, sub patronajul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.

Ziua Dunarii este sarbatorita anual, pe 29 iunie – data ce marcheaza semnarea Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea, la Sofia, in anul 1994, la propunerea tarilor dunarene si sub auspiciile Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR). Aproape 81 de milioane de persoane din tarile danubiene sarbatoresc Ziua Dunarii. Obiectivul principal al zilei este de a implica oamenii si de a accentua legaturile dintre state, precum si interesele locuitorilor pentru ocrotirea apei. (www.danubeday.org).

Coca-Cola HBC Romania  isi desfasoara activitatea intr-un mod responsabil pentru a proteja  mediul inconjurator si pentru a contribui la dezvoltarea socio-economica a comunitatilor locale. Initiativele de dezvoltare durabila ale companiei se concentreaza pe trei arii cheie: promovarea unui stil de viata echilibrat, minimizarea impactului asupra mediului si implicarea in comunitatile locale.

Alaturi de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si de Asociatia Salvati Dunarea si Delta, sustine activitatile de conservare a Dunarii, precum si pe cele de sensibilizare a publicului, cu privire la importanta colectarii selective a deseurilor

Coca-Cola HBC Romania este membra a Grupului  Coca-Cola HBC AG, al doilea cel mai mare imbuteliator din lume al produselor Coca-Cola,  desemnat lider european si mondial al industriei de bauturi racoritoare in Indexul de Sustenabilitate Dow Jones (DJSI) pentru anul 2014.  

Asociatia Salvati Dunarea si Delta este o organizatie neguvernamentala de protectie a mediului, care s-a impus in cei peste zece ani de activitate prin actiuni sustinute de advocacy pe probleme ecologice si a demonstrat prin rezultate concrete ca poate oferi solutii pentru marile provocari cu care se confrunta Delta Dunarii. De asemenea, asociatia are o activitate sustinuta si in domenii conexe protectiei mediului, avand in portofoliu proiecte care vizeaza dezvoltarea durabila, dezvoltarea comunitara locala, managementul deseurilor, economia sociala si dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, campanii de informare si constientizare cu privire la protejarea mediului, antreprenoriat social etc. (www.salvatidelta.ro).