Cum un traseu de biciclete a adus dezvoltare pentru 8 comunitati rurale

0

Primul traseu de mountain bike din România, care pe parcursul a 100 de kilometri interconectează opt sate săsești, începând de la Viscri până la Sighișoara, cu scopul de a promova peisaje naturale, culturale și istorice, unice în Europa, a dus la dezvoltarea turismului în zonă, a micilor afaceri locale bazate pe produse tradiționale, a serviciilor și a voluntariatului.

Specialistul în dezvoltarea afacerilor agricole din cadrul Fundației ADEPT din Saschiz, Ben Mehedin, a declarat pentru AGERPRES că acest traseu de mountain bike, început în 2011 dintr-o economie făcută la un proiect finanțat prin Inovation Norway și finalizat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă, a pus bazele unui model de turism durabil în zonă, unic la acea dată în România.

Potrivit lui Ben Mehedin, traseul parcurge atât zone special amenajate din rețea, cât și dealuri cu iarbă, drumuri forestiere, ulițe din satele vechi, curțile bisericilor fortificate, în această rețea fiind cuprinse satele Viscri — Bunești — Criț—Meșendorf — Cloașterf — Saschiz — Archita — Daia, punctul final fiind orașul medieval Sighișoara.

Am constatat cu bucurie că această pistă aduce comunitatea împreună. Sunt oameni care vor să se implice în curățarea pistei, cei care aveau un birtuleț în zonă au fost primii care au dorit să se implice. Alții au venit cu idei de avea service de biciclete, de transport, deja există un proiect de închiriat biciclete. De la un obiectiv, cum e pista de biciclete, se dezvoltă serviciile, voluntariatul — ceea ce pe mine mă bucură, pentru că în România nu s-a mai făcut voluntariat“, a spus Ben Mehedin.

Reprezentantul Fundației ADEPT a arătat că traseul de biciclete are o poveste “destul de interesantă”, care a pornit de la un fost membru al fundației, Cornel Stanciu, și de la o economie făcută în cadrul unui proiect care nu avea legătură cu pistele de biciclete.

Pentru a afla povestea interesantă, urmați link-ul către reportajul Agerpres.ro