De ce ar trebui să adoptăm și nu să cumpărăm un animal de companie?

0

Conform unui studiu iSense Solutions din 2016, aproximativ 50% dintre românii din mediul urban dețin animale de companie. 65% dintre ei au în îngrijire câini, iar 52% pisici. Doar în București există cel puțin 500.000 de câini cu stăpân.

Românii nu adoptă animale, le cumpără

Cu toate acestea, numărul de câini adoptați din adăposturi este foarte mic, în comparație cu cel al animalelor achiziționate din diverse surse. În spatele animalelor vândute online, prin magazine și târguri se află o industrie profitabilă, dar și o adevărată drama trăită de animalele folosite pentru înmulțire, pentru că normele de bunăstare sunt încălcate frecvent. Animalele sunt ținute în spații mici și însalubre, montele sunt necontrolate, de exemplu frate cu sora, mama / tata cu puii lor, fără a se ține cont de sănătatea animalelor, de temperament, de moștenirea genetică sau de standardul unei rase. Apelând la astfel de vânzători care urmăresc doar profit și exploatează animalele, românii, în necunoștință de cauză, nu fac decât să încurajeze această practică.

Pentru a evita încurajarea comerțului ilegal cu animalele de companie, viitorii stăpâni au două opțiuni: să apeleze la crescători serioși înscriși la asociațiile chinologice, dacă urmăresc achiziționarea unui câine de rasă cu pedigree sau să adopte direct dintr-un adăpost.

ONG-urile oferă spre adopție animale deja vaccinate și sterilizate

În adăposturi publice sau private există mii de câini și pisici care speră să fie adoptați și să trăiască în mijlocul unei familii. Animalele aflate în grija asociațiilor nonprofit sunt oferite în adopție cu vaccinuri la zi, sterilizate și socializate, iar voluntarii organizațiilor pot recomanda câinele care se potrivește cel mai bine cu stilul de viața din familia adoptivă. Cățeii adoptați, pui sau adulți, se pot adapta foarte ușor unei vieți de familie. 

Campania ‘Prieten neprețuit’ încurajează iubitorii de animale să aibă ca primă opțiune adopția, nu cumpărarea. Componenta principală a campaniei o reprezintă un interviu video cu reacțiile autentice ale unor oameni întrebați despre prețul prietenului lor cel mai bun. Proiectul a fost dezvoltat de Asociația Red Panda România, în parteneriat cu agenția de publicitate Kinecto Isobar, parte a Dentsu Aegis Network, și cu sprijinul casei de producție Apparent Media, regizor Ștefan Mureșanu.

Echipa Red Panda România: Carmen Simion, Delia Pîrvu; Echipa Kinecto Isobar: Vasilică Tănase – Copywriter, Andrei Dumitrescu – Art Director, Raluca Simion – Digital Account Manager, Radu Ionescu – COO, Apparent Media: Ștefan Mureșanu – regizor.

Red Panda România

Asociația Red Panda are misiunea de a educa și milita pentru crearea unei societăți mai bune, în care nu trebuie să mai producem suferință nouă și celorlalte specii.

Asociația desfașoară proiecte educative de informare și responsabilizare   pentru   copii,   tineri   și   adulți;   programe   pentru comunitate; proiecte pentru animalele fără stăpân (salvare, reabilitare adopție) și pentru bunăstarea cailor (asistență medicală și potcovit gratuit, salvarea și reabilitarea animalelor în situații de risc), programe de   sterilizare   pentru   câini   și   pisici,   în   vederea   stopării   înmulțirii necontrolate și a abandonului.