De ce ar trebui să adoptăm și nu să cumpărăm un animal de companie?

0

Asociația Red Panda România a lansat campania “Prieten neprețuit”,care își propune să schimbe percepția oamenilor asupra animalelor din adaposturi și să încurajeze adopțiile.

Conform unui studiu iSense Solutions din 2016, aproximativ 50% dintre românii din mediul urban dețin animale de companie. 65% dintre ei au în îngrijire câini, iar 52% pișici. Doar în București există cel puțin 500.000 de câini cu stăpân.

Românii nu adopta animale, le cumpără

Cu toate acestea, numărul de câini adoptați din adăposturi este foarte mic, în comparație cu cel al animalelor achizitionate din diverse surse. În spatele animalelor vândute online, prin magazine și târguri se află o industrie profitabilă, dar și o adevarată drama trăită de animalele foloșite pentru înmulțire, pentru că normele de bunăstare sunt încălcate frecvent. Animalele sunt ținute în spații mici și insalubre, montele sunt necontrolate, de exemplu frate cu sora, mamă / tată cu puii lor, fără a se tine cont de sănătatea animalelor, de temperament, de moștenirea genetică sau de standardul unei rase. Apelând la astfel de vânzatori care urmăresc doar profit și exploateaza animalele, românii, în necunoștință de cauză, nu fac decât să încurajeze aceasta practică.

Pentru a evita încurajarea comerțului ilegal cu animalele de companie, viitorii stăpâni au două opțiuni: să apeleze la crescători serioși înscriși la asociațiile chinologice, dacă urmăresc achizitionarea unui câine de rasă cu pedigree sau să adopte direct dintr-un adapost.

ONG-urile oferă spre adopție animale deja vaccinate și sterilizate

În adăposturi publice sau private există mii de caini și pisici care speră să fie adoptați și să trăiască în mijlocul unei familii. Animalele aflate în grija asociațiilor nonprofit sunt oferite în adopție cu vaccinuri la zi, sterilizate și socializate, iar voluntarii organizațiilor pot recomanda câinele care se potrivește cel mai bine cu stilul de viață din familia adoptivă. Cățeii adoptați, pui sau adulți, se pot adapta foarte ușor unei vieți de familie. 

Campania ‘Prieten neprețuit’ încurajează iubitorii de animale să aibă ca primă opțiune adopția, nu cumpărarea. Componenta principală a campaniei o reprezinta un interviu video cu reacțiile autentice ale unor oameni întrebați despre prețul prietenului lor cel mai bun.