Delta Dunarii – in cautarea unui turism responsabil!

0

Intre 6 si 13 iulie 2012 a avut loc in Bucuresti, la Palatul Parlamentului  cea de-a 11-a Conferinta a Partilor la Conventia Ramsar (COP11), intalnire ce are loc o data la 4 ani. Sloganul sub care s-a desfasurat Conferinta a fost “Zonele umede: camin si destinatie”, pentru a atrage atentia asupra rolului pe care il poate avea turismul responsabil in conservarea zonelor umede cum este Delta Dunarii.

Anual, in Delta Dunarii ajung turisti din Romania si din toate colturile lumii in numar din ce in ce mai mare. Realitatea dovedeste ca cei mai multi dintre vizitatorii Deltei nu sunt pe deplin constienti de faptul ca se afla intr-o Rezervatie a Biosferei, intr-o zona umeda de importanta internationala si intr-unul dintre cele mai vechi locuri declarate parte din Patrimoniul Universal de catre UNESCO. Implicit, cea mai mare parte a celor care fac turism in Delta Dunarii nu cunosc faptul ca prezenta lor intr-un astfel de loc presupune un comportament responsabil, un grad de atentie deosebit si respectarea unui set de reguli simple dar extrem de importante.

Turism intelept in Delta Dunarii! Grija fata de natura si respect fata de oameni!

Informarea si educarea turistilor cu privire la valoarea Deltei este una dintre directiile campaniei de constientizare ”Delta Dunarii – paradisul aproape pierdut!”, implementata in perioada ianuarie 2011-decembrie 2012 de catre Asociatia Salvati Dunarea si Delta, in parteneriat cu ARBDD.

Unul dintre grupurile tinta ale campaniei la nivel local este reprezentat de turisti, pentru care vor fi produse materiale de informare (panouri, pliante, autocolante). Aceste materiale sunt menite sa aduca aminte turistilor ca se afla intr-un loc privilegiat si fragil si ca protejarea si conservarea lui depinde inclusiv de alegerile pe care le fac – tipul de activitati pe care le intreprind, locurile in care se cazeaza, felul in care se deplaseaza, gestionarea deseurilor si comportamentul general pe care il adopta. 

Forum pentru turisti bine informati!

In cadrul campaniei a fost dezvoltat un forum de discutii, unde sunt propuse si dezbatute subiecte dedicate turismului responsabil in Delta Dunarii. Cei interesati sunt invitati sa vina cu propuneri pentru practicarea turismului durabil si echitabil pentru natura si oameni.

Luam pulsul comunitatilor locale!

Pentru ca dorim sa contribuim la ridicarea nivelului de intelegere si constientizare cu privire la rolul zonelor umede in furnizarea serviciilor cheie pentru un turism sustenabil si prosperitatea comunitatilor locale, in aceasta vara vor fi organizate o serie de intalniri in 65 de localitati din Delta Dunarii, la care vor participa localnici, inclusiv cei care si-au dezvoltat o afacere sau sunt angrenati in vreun fel in domeniul turismului.

Pentru a se stabili cadrul ideal ca turismul sa poata deveni o alternativa echitabila pentru toate grupurile de interes, in cadrul COP11, la Bucuresti s-a adoptat Rezolutia privind Zonele Umede si Turismul, care indeamna vizitatorii zonelor umede la bune practici turistice.

Turismul poate fi si bun, dar poate fi si rau!

Zonele umede, cum este Delta Dunarii, sunt printre cele mai productive ecosisteme din lume, oferind unele dintre cele mai semnificative oportunitati pentru turism si recreere, oportunitati ce se traduc in beneficii economice pentru tara, industria turismului si comunitatile locale.

Turismul contribuie la dezvoltare, combaterea saraciei, imbunatatirea sanatatii umane, insa doar in conditiile conservarii zonelor umede si utilizarii intelepte a resurselor acestora. Trebuie avut in vedere ca turismul nesustenabil si necontrolat are de cele mai multe ori un impact negativ asupra serviciilor vitale pe care zonele umede le furnizeaza lumii.

Sa aduca beneficii comunitatilor locale!

Turismul gestionat corespunzator in zonele umede poate fi o alternativa pozitiva fata de alte utilizari ale terenului. Cu toate acestea, daca nu aduce beneficii directe si concrete comunitatilor locale, poate conduce la exacerbarea problemelor existente si la crearea de noi dezechilibre in accesarea resurselor si impartirea echitabila a beneficiilor.

Sa fie turism! Dar cu intelepciune!

Potentialul turistic al zonelor umede este unul dintre cele mai importante servicii ale ecosistemului de zona umeda. Dar, ca orice resursa, si acesta se poate epuiza, daca nu este administrat in mod cumpatat.

Foto: Daniel Petrescu