DEMAIN, cel mai bun documentar al anului, ajunge in Romania

0

A arata solutii, a spune o poveste ce face bine, este oare cel mai bun mod de a rezolva crizele ecologice, economice si sociale cu care se confrunta tara noastra? Documentarul Demain/Ziua de Maine, un film produs si regizat de Cyril Dion alaturi de Melanie Laurent,  –  pe care o stim din Inglorious Bastards, Now You See Me, By the Sea, sau Concertul lui Radu Mihaileanu – incearca sa raspunda acestor intrebari. Filmul a inaugurat Conferinta pentru clima a ONU, celebra COP2 de la Paris din 2015, iar anul acesta a obtinut Premiul Cesar pentru cel mai bun film documentar. Avanpremiera in Romania va avea loc pe 28 septembrie 2016, la Cinema Elvira Popescu din Bucuresti. Filmul este prezentat in premiera pentru Romania de Media Image Factory si va ajunge, prin caravana educationala  Guerilla Verde, la publicul din Cluj, Iasi, Timisoara si Brasov.    

Pentru finantarea filmului, producatorii au lansat o campanie pe platforma de crowdfunding KissKiss BankBank. Desi initial si-au propus un obiectiv de 200.000 de euro in doua luni, i-au strans  in… doua zile! Iar dupa doua luni aveau aproape 450.000 euro. Acesta este recordul mondial intr-o strangere de fonduri pe o platforma de tip crowdfunding pentru un documentar. Aproape o treime dintre donatori au cerut ca, in schimbul donatiei lor, sa fie plantati copaci.

Demain nu este un documentar ecologic, este o privire asupra societatii, asa cum ar putea fi maine. Filmul incepe de la un studiu stiintific publicat in revista Nature, in 2012. Acesta, destul de devastator, anunta o prabusire generala a ecosistemelor noastre, deci si sfarsitul conditiilor de viata stabile pe Pamant. Ca raspuns, Cyril Dion si Melanie Laurent impreuna cu o echipa de alte patru persoane Alexandre, Laurent, Raphäel si Antoine, toti in jur de 30 de ani, pleaca in 10 tari (Franta si Insula Reunion, Elvetia, SUA, Marea Britanie, Danemarca, Belgia, Finlanda, Norvegia, Islanda, India) sa ancheteze ce ar putea provoca aceasta catastrofa, cum ar putea fi ea evitata si sa exploreze lumea in cautarea de solutii capabile sa salveze generatiile viitoare. In timpul calatoriei, ei intalnesc pionierii ce reinventeaza agricultura, energia, economia, democratia si educatia.  

Niciodata un studiu n-a avut un astfel de efect asupra mea. Propriul meu colaps intalnea prabusirea planificata a societatii. Mi-am spus ca era timpul sa fac ceea ce a contat cel mai mult pentru mine si sa pun acest film pe picioare. – spune Cyril Dion, regizor si producator.

Am citit studiul in timp ce eram insarcinata, eram in stare de soc, mi-am petrecut ziua plangand si l-am blestemat pe Cyril ca m-a aruncat intr-o astfel de disperare. Pana la descoperirea acestui studiu, era vorba “doar” sa facem un film pozitiv. Dintr-odata, a devenit un film necesar, iar acest lucru a fost un motor formidabil. In viata mea ca actrita, am avut multe de facut si am anulat multe dintre ele, sa ma pot implica pe deplinspune Melanie Laurent, in cadrul unui interviu.

In prezent, economia genereaza inegalitati si e responsabila in mare masura pentru distrugerea planetei, fiind necesar sa se reglementeze in mod democratic. Dar ca o democratie sa functioneze, trebuie sa se bazeze pe cetateni informati, care au fost educati sa fie liberi si responsabili. Imagini precum cartiere ecologice, centrale solare, eoliene, reciclare, o alta maniera de a face agricultura, economie, alte forme de educatie, de democratie, se nasc din intrebari ce primesc raspunsuri nascand alte intrebari, in sensul evolutiei.

Puse cap la cap, initiativele precum permacultura, monedele locale, energia din surse regenerabile, deseneaza o lume posibila. Exista deja o lume coerenta, care exista unde totul este posibil. Solutii sunt deja disponibile in toate domeniile. La toate acestea se adauga o coloana sonora impecabila, semnata de artista suedeza Fredrika Stahl. 

In Romania, filmul este prezentat in premiera de Media Image Factory, in cadrul caravanei educationale Guerilla Verde, cu sprijinul ECOTIC, Institutului Francez din Romania, IBM si Every Can Counts Romania. Spectacolul de avanpremiera este programat pentru 28 septembrie 2016, incepand cu orele 20.30, la Cinema Elvira Popescu, din Bucuresti. Evenimentul de lansare va fi urmat de proiectii pentru public, cu intrarea libera, in Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara si Brasov. Programul proiectiilor este disponibil pe:  www.guerillaverde.ro  si pe Facebook.com/GuerillaVerde.

Trailer film: https://www.youtube.com/watch?v=NUN0QxRB7e0

Parteneri: Asociatia MaiMultVerde, GreenTips.ro, Carturesti, Let’s Do It, Romania!, Fundatia Civitas pentru Societatea Civila, Casa Municipala de Cultura Cluj, Primaria Municipiului Cluj-Napoca, Primaria Municipiului Iasi, Primaria Municipiului Brasov, Primaria Municipiului Timisoara, Centrul Cultural Reduta, Brasov.

Parteneri media: Zile si Nopti, Sapte Seri, Infomediu Europa, Cinemagia, Avantaje, Cinefan, Revista Biz,  Revista Bulevard, Gratuitor, Roportal, Timisoreni.ro, LumeaInTrend.ro, In Oras.ro, StiriONG.ro, StopCO2, Ziarul Clujean, TVR Cluj, Ziarul de Iasi, TVR Iasi, Ziarul Actualitatea, TVR Timisoara, MyTex.ro, Iasi Fun, Cultura in Iasi.ro.