Deseurile – noii ''locuitori'' ai plajelor constantene in 2011

0

ONG Mare Nostrum a desfasurat, in perioada 19 septembrie – 1 noiembrie 2011, cea de-a XVIa editie a Coastwatch – monitorizare costiera, activitate care a facut parte din cadrul Zilei Internationale a Marii Negre. Observatiile asupra starii de curatenie a plajelor s-au desfasurat pe intreg litoralul romanesc, in 32 de locatii, atat in judetul Constanta, pe sectorul cuprins intre Corbu si Mangalia, cat si in judetul Tulcea, pe litoralul adiacent comunei Sf. Gheorghe.

In cadrul acestei activitati, ONG Mare Nostrum, cu ajutorul scolilor si al voluntarilor, a numarat diversele tipuri de deseuri identificate pe plaja. In activitatile de inventariere au fost implicate 29 de institutii de invatamant, plus un centru de plasament, din judetele Constanta si Tulcea, si au fost mobilizate 620 de persoane, dintre care 70 de cadre didactice, 530 de elevi si 20 de parinti.

Ca urmare a centralizarii datelor obtinute pe teren, a rezultat un numar total de 45.369 deseuri, in cele 32 de sectoare de litoral monitorizate, cu peste 10% mai multe decat in 2010. Din acest numar, 28.882 sunt deseuri din plastic (66%), 8.815 deseuri de hartie (19%), 4.392 deseuri de metal (10%), iar 2.264 deseuri din sticla (5%). In ceea ce priveste distributia deseurilor pe sectoarele de plaja, statiunea cu cea mai mare cantitate de deseuri este Mamaia, cu un numar total de 9.080 de deseuri, fiind urmata de Neptun – 8.681 deseuri si Constanta – 7.511 deseuri.

In aceasta editie am largit aria monitorizata, prin includerea sectoarelor de plaja din localitatile Corbu si Sf. Gheorghe. Am facut acest lucru tocmai pentru a obtine date mai complexe si, in felul acesta, mai relevante, cu privire la gradul de curatenie al plajelor. Si in acest an, rezultatele obtinute ca urmare a inventarierii plajelor vor fi centralizate in cadrul unui raport. Acesta va fi transmis atat institutiilor publice cu atributii in protectia mediului, cat si autoritatilor locale din zona costiera romaneasca. Din pacate, spre deosebire de anul 2010, am inregistrat o crestere a cantitatii de deseuri prezente pe plaja, fapt care ne-a confirmat, inca o data, importanta continuarii campaniilor de constientizare pe care le desfasuram. Suntem totodata foarte mandri de scolile cu care colaboram si incantati de dorinta lor permanenta de implicare in actiunile noastre, cu atat mai mult cu cat unele scoli nici nu se afla in localitatile cu iesire la mare. Le multumim pe aceasta cale pentru responsabilitatea fata de mediu si pentru ajutorul nepretuit pe care ni-l acorda de fiecare data. Zona costiera romaneasca are nevoie de respectul fiecaruia dintre noi, fie ca suntem ecologisti, autoritati locale, firme sau simpli iubitori de mare”, a declarat Andreea Ionascu, coordonator proiecte ONG Mare Nostrum.

Scopul principal al evenimentului Ziua Internationala a Marii Negre este cresterea gradului de constientizare a autoritatilor locale si a cetatenilor, cu privire la necesitatea imperativa a unui management durabil al zonei costiere romanesti.