Doua ONG-uri ajuta Agenta de Management al Destinatiei Bihor la administrarea Deltei Bihorului

0

„Delta Bihorului”, rămasă ani de zile fără custode, are acum administrator. Este orba de Agenția de Management al Destinației Bihor în parteneriat cu două ONG-uri: Aqua Crisius și Asociaţia „Grupul Milvus”. Zona va fi amenajată atât pentru a putea fi vizitată de turişti, cât şi pentru a fi cât mai bine conservată.

Parcul Natural Cefa are peste 15 mii de hectare, din care aproape o mie de hectare reprezintă luciu de apă permanent. În anii 1960, crescătoria de peşte a beneficiat de investiţii mari şi a fost extinsă. Acum, Parcul Natural Cefa găzduieşte peste 1.300 de specii, dintre care aproape o sută sunt protejate prin lege.

„Această zonă se poate lăuda că deţine singura populaţie de dropie din întreaga ţară. În multe manuale şcolare deja am citit că dropia ar fi dispărut din ţară. Din fericire, nu este aşa”, susţine Nagy Attila, reprezentantul Aqua Crisius.

Într-o primă fază, cele trei entităţi se vor organiza pentru a prelua custodia Parcului Natural Cefa şi vor începe mici amenajări de marcaje şi panouri informative. În plus, vor fi îngrădite zonele unde se practică braconajul sau păşunatul intensiv.

“Această iniţiativă comună care este destul de rară, cred că în toată Europa, dar în România foarte puţine cazuri sunt în care autorităţi publice împreună cu organizaţii neguvernamentale încearcă să facă ceva pentru natură”, a declarat Kelemen Marton, reprezentantul Asociaţiei „Grupul Milvus”.

Administratorul zonei va avea un buget de aproximativ 900 de mii de lei anual.

Această știre a fost redactată de reporterii Anca Deac și Adrian Ciucuriţă pentru Digi24. Articolul integral poate fi lecturat urmând acest link.