Exista viata dupa carbune

0

O agonie lentă, inexorabilă. Acesta pare să fie sfârșitul cărbunelui, unul dintre cei mai poluanți și emițători de combustibili fosili. Cel putin in Europa. Urât, murdar, dar ieftin și disponibil, a marcat și continuă să marcheze producția de energie la nivel global.

Dar așa-numita eliminare (abandon) pare să fi început acum, în ciuda faptului că cele mai recente cifre par să spună contrariul, atât de mult încât au împins Europa în ianuarie 2021 să ceară abandonarea ei la nivel global.

Lumea încă arde prea mult cărbune

 • Eliminarea cărbunelui în Italia a început deja
 • Problema angajării după abandonarea cărbunelui
 • Tranziția energetică italiană trece prin gaze
 • Piața capacităților. Resurse sau cacealma?
 • Ce să faci cu centralele vechi, cazul Monfalcone
 • cărbune
 • Una dintre ultimele mine de cărbune rămase din Marea Britanie © Ian Forsyth / Getty
 • Lumea încă arde prea mult cărbune

Că cărbunele este acum în scădere bruscă în toată Europa este un fapt, chiar dacă semnele sunt destul de conflictuale și, fără îndoială, cauzate de pandemie mai întâi și de redresarea economică ulterior.

De fapt, producția globală de cărbune a scăzut cu doar 4% în 2020, la aproximativ 6,9 miliarde de tone.

Cu toate acestea, întreaga lume occidentală a cunoscut o scădere bruscă a cererii de cărbune, cu 390 de milioane de tone în 2020: o reducere de 22 la sută față de 2019. Dimpotrivă, cererea de combustibili fosili în Asia a rămas puternică, atât de mult. că producția chineză a fost de 3,690 milioane de tone, aceeași valoare ca în 2019.

 1. Nu numai asta, dar Agenția Internațională pentru Energie (IEA) prognozează o revenire puternică în 2021, cu cererea globală de cărbune în creștere cu 4,5 la o sută față de 2019.
 2. Recuperarea este vizibilă la unul dintre cei mai mari producători de cărbune din Europa după Polonia: Germania.
 3. Aici producția de lignit în primul trimestru al anului 2021 a crescut cu 25 la sută față de anul precedent.

Însă însăși AIE afirmă că, pentru a obține emisii nete până în 2050, va fi esențială anularea investițiilor „în proiecte noi de aprovizionare cu combustibili fosili și fără alte decizii de investiții pentru noi centrale pe cărbune”.

Confirmarea că tendința este aceasta este anunțul recent al Enel, unul dintre principalii furnizori de energie naționali și internaționali:

„La nivel global, ieșim din această tehnologie, conform unui plan care se așteaptă să finalizeze eliminarea treptată până în 2027, anticipată la 3 ani. în comparație cu ținta anterioară din 2030”, explică lui LifeGate Luigi La Pegna, șeful departamentului Hydro, geotermal și generare termică la Enel global power generation.

Centrale Andrea Palladio din Fusina

Uzina Andrea Palladio din Fusina, care se închide în 2023 © Enel Eliminarea cărbunelui în Italia a început deja Tendința italiană arată așa. De altfel, în 2019, Ministerul Dezvoltării Economice și Muncii, în colaborare cu Ministerul Mediului de atunci (azi al Tranziției Ecologice), hotărâse să închidă centralele pe cărbune până în 2025, în conformitate cu Pniec (Planul Național Integrat de energie şi climă) la acea vreme.

 • „Nu suntem foarte departe”, explică pentru LifeGate Filippo Taglieri, Re: militant comun. „Chiar dacă fiecare plantă are propria sa istorie.
 • De exemplu, cele din La Spezia și Fusina se închid în 2023, chiar dacă mergeau deja la minim. Civitavecchia, în schimb, pe care am vizitat-o ​​recent, are un singur grup de lucru”.
 • În total, există încă opt centrale care funcționează în toată țara, reprezentând aproximativ 8 gigawați (GW) de capacitate instalată.

centrale-andrea-palladio-din-fusina„În Italia, pentru a încuraja și accelera ieșirea din cărbune, este necesar să se implementeze un plan important de dezvoltare a surselor regenerabile și a unei noi capacități flexibile capabile să răspundă nevoilor rețelei: acumulări și, în unele cazuri limitate, să în măsura strict necesară pentru a garanta siguranța sistemului electric național, sisteme de gaze de înaltă eficiență”, subliniază La Pegna.

Dar dacă pentru șeful companiei energetice este necesară creșterea ponderii surselor regenerabile și a sistemelor de stocare, esențial va fi și „să se lucreze pe întreg lanțul de aprovizionare, de la producția de energie electrică la transport până la consum”, pentru a avea energie electrică. „produs din ce în ce mai mult din surse regenerabile și, prin urmare, fără emisii, alimentat în rețele inteligente și din ce în ce mai rezistente”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.