Federatia Coalitia Natura 2000 sustine intarirea normelor privind cainii de la stana

0

Coalitia Natura 2000 Romania, o federatie reprezentativa pentru societatea civila implicata in conservarea biodiversitatii din Romania, monitorizeaza procesul decizional din Parlament, pentru a amenda propunerile cu impact asupra legislatiei din domeniul mediului.

Inca din iarna acestui an, propunerile de modificare si completare a Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr.407/2006 au produs nemultumiri in randul custozilor si administratorilor de arii naturale protejate, dar si a organizatiilor de ecoturism. In aprilie 2016, Coalitia Natura 2000 s-a alaturat pozitiei AGVPS si a altor organizatii, pentru sustinerea unor reglementari fundamentate asupra numarului de caini de la stana.

In lunile septembrie si octombrie, au fost identificate pe ordinea de zi a sedintelor celor doua comisii, Comisia de agricultura, silvicultura si servicii specifice, respectiv a Comisiei de mediu si echilibru ecologic, industrie alimentara si servicii specifice, circa 10 initiative care se concentreaza – majoritatea – pe articolul 23 aliniatele (1) lit.c) si k) din Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic. Jumatate din ele au o justificare realizata sub forma de copy-paste, avand text copiat integral sau partial unul dupa celalalt.

In majoritatea proiectelor propuse, justificarea eliminarii acestor aliniate este lipsita de date, cercetari sau studii, avand un caracter general, cu exprimari retorice.

Dat fiind ca legislatia sanitar-veterinara in vigoare referitoare la numarul de caini si conditiile de detinere oricum nu este respectata, consideram ca nu este necesar o relaxare a cadrului legal, ci o intarire a lui.

Slaba implementare a legislatiei, numarul si asa mare de caini de la stana au un efect repelent asupra turistilor si saboteaza activitatilor de ecoturism, prin care se bazeaza dezvoltarea durabila comunitatilor din siturile protejate.

In plus, impactul asupra lantului trofic si a echilibrului cinegetic poate fi major, prin faptul ca hoinarii ataca erbivorele, iar uneori puii speciilor carnivore protejate prin lege. Este notabila pierderea unui zimbru (Bison bonasus) introdus in salbaticie prin programul de rewilding al WWF, in toamna anului trecut, in Muntii Tarcu, din cauza cainilor hoinari. Sustinem, in schimb, drept obligatorie impunerea raselor ciobanesti pentru folosinta in pastorit.

Din aceste considerente, consideram ca actualele reglementari sunt arhisuficiente si cu siguranta nu sunt oportune alocari suplimentare pentru numarul de caini ce conduc turmele pe timpul zilei, intrucat ursul, lupul si eventual rasul, specii cu activitatea nocturna, sunt retrase in locuri linistite de odihna si nu ataca animalele domestice aflate pe pasuni.

In demersul nostru suntem sustinuti de urmatoarele organizatii din domeniul ecoturismului:

1. Asociatia de Ecoturism din Romania

2. SC Eco Transilvania SRL/Programul Apuseni Experience

3. Asociatia EcoLogic Baia Mare

4. Asociatia Explorer filiala Arad

Federatia Coalitia Natura 2000 Romania, Liviu Cioineag, director executiv, [email protected]

Activitate finantata prin proiectul ‘Sa facem impreuna legi pentru natura!’, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa, aprilie 2016 – martie 2017, avand o finantare totala de 65.816,00 CHF, dintre care 59.216,00 CHF reprezinta finantare nerambursabila si 6.600,00 CHF contributia proprie.

Acest articol nu reflecta neaparat pozitia oficiala a guvernului elvetian.

Responsabilitatea pentru continutul acestuia este asumata de Federatia Coaltia Natura2000 Romania.