Fundatia TERRA Mileniul III organizeaza “Maratonul Comunicarii”

0

In perioada: 12-17 septembrie 2011 Fundatia TERRA Mileniul III organizeaza Maratonul Comunicarii – Tabara de instruire pentru studenti la jurnalism, comunicare si publicitate cu scopul  de a clarifica aspectele privind fenomenul schimbarilor climatice si sa puna bazele viitoarei comunicarii corecte si coerente a subiectelor privind dezvoltarea durabila in presa.

Cei 32 de participanti vor din Bucuresti cu autocarul pe 12 septembrie la ora 15:00.

Tabara se va stabili in Satul prunilor, comuna Pietrosita, jud. Dambovita. La mai putin de 20 de kilometri de Sinaia, pe un varf de deal linistit, departe de zgomotul si poluarea din oras, locul perfect pentru a impartasi idei si strategii pentru a organiza si scrie despre campanii pe teme de mediu si sociale.

Complexul Satul prunilor dispune de 7 vile luxoase identice ca structura, in care pot fi cazate maxim 6 persoane. In fiecare vila exista 3 dormitoare cu baie proprie, situate la etaj si un living spatios la parter.

Organizatorii taberei asigura doar masa de pranz. Pentru mic-dejun si cina participantilor li se pun la dispozitie toate resursele necesare (atat alimente, cat si bucatariile vilelor complet utilate). Intr-un proces team-building, participantii vor fi responsabili pentru pregatirea celor 2 mese pe zi.

Structura taberei constra in 4 module de instruire. Sesiunile de instruire, zilnic intre orele 10:00-13:00 si 15:00-17:00, vor clarifica aspectele privind fenomenul schimbarilor climatice in relatie cu urmatoarele domenii: energie, transport, biodiversitate, deseuri.

Modul de instruire I – Notiuni generale despre energie in contextul schimbarilor climatice.

Context: UE a adoptat, in decembrie 2008, o politica integrata in materie de energie si schimbari climatice, care prevede obiective ambitioase pentru anul 2020. Astfel, Europa s-ar putea indrepta catre un viitor durabil si o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon, bazata pe un consum mai redus de energie, prin actiuni care vizeaza: reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% (sau chiar 30% daca se ajunge la un acord international in acest sens), reducerea consumului de energie cu 20%, prin cresterea eficientei energetice, acoperirea a 20% din necesarul energetic prin folosirea surselor regenerabile.

Modul de instruire II – Notiuni generale despre transport in contextul schimbarilor climatice.

Traficul urban genereaza 40% din emisiile de CO2 si 70% din celelalte emisii poluante produse de autovehicule, iar aglomerarea traficului rutier, in special in zonele metropolitane, costa UE aproximativ 1% din PIB, mobilitatea fiind una dintre cele mai mari realizari si provocari ale secolului XX, precum si una dintre principalele surse de probleme de mediu cu care se confrunta cu omenirea. In cadrul acestui curs va fi prezentata situatia transporturilor si impactului asupra mediului, precum si a solutiilor ce pot fi promovate si adoptate pentru a rezolva problemele actuale datorate congestionarii traficului, in special cel urban.

Modul de instruire III – Notiuni generale despre biodiversitate in contextul schimbarilor climatice.

Capitalul natural reprezinta temelia sistemului socio-economic. Societatea romaneasca inca nu a inteles ca doar prin asigurarea functionarii normale a capitalului natural al tarii sunt sanse pentru dezvoltarea socio-economica. Daca viitorii jurnalisti si oameni de publicitate vor constientiza acest lucru, sansele pentru inclinarea balantei catre o societate sustenabila vor creste considerabil.

Modul de instruire IV – Notiuni generale despre deseuri in contextul schimbarilor climatice.

In cadrul sesiunii de instruire privind schimbarile climatice si managementul deseurilor, cursantii vor afla cum prin folosirea pe scara larga a reciclarii si incinerarii cu recuperare de energie vor scadea emisiile nete de gaze cu efect de sera si cum reducerea sau evitarea cresterii volumului de deseuri ar reduce si mai mult emisiile de gaze cu efect de sera din sectorul deseurilor si ar aduce numeroase beneficii societatii si mediului.

In plus fata de sesiunile de intruire, zilnic vor avea loc proiectii de filme la finalul carora vor fi discutii generate de respectivele documentare, intalniri cu jurnalisti de mediu si activitati specifice de team-building.

La sfarsitul taberei, studentii isi vor alege un subiect, respectiv modalitate de prezentare (presa scrisa, audio, etc) pentru realizarea unui proiect pe care trebuie sa il prezinte la intoarcerea pentru inceperea noului an scolar. Proiectele studentilor vor fi prezentate pe website special creat, care va functiona si dupa incheierea proiectului, oferind jurnalistilor in devenire un spatiu in care sa-si poata publica materialele.

Inscrierile au loc pana la data de 30 august 2011, trimitand un email cu o scurta prezentare (2 paragrafe, care sa contina numele, adresa de email si telefonul mobil) si motivatia de a participa (maxim 200 cuvinte), pe adresa [email protected]

Costurile taberei (transport, cazare si masa) sunt suportate de Fundatia TERRA Mileniul III, in cadrul proiectului Maratonul Comunicarii – dezvoltarea durabila ca subiect de presa, finatat din Fondul pentru Mediu.