Garda Nationala de Mediu confirma – Unitatea 7 Turceni trebuie sa isi suspende activitatea

0

In urma unui control efectuat de Garda Nationala de Mediu ca urmare a sesizarii facute de catre organizatiile non-guvernamentale Greenpeace si Bankwatch, Complexul Energetic Oltenia este obligat sa opreasca activitatea blocului energetic numarul 7 al Termocentralei de la Turceni. Blocul energetic nr. 7 nu indeplineste conditiile de functionare conform legislatiei privind emisiile industriale.

La inceputul lunii ianuarie a anului 2016, organizatiile de mediu Greenpeace si Bankwatch au constatat functionarea grupului energetic 7 al Termocentralei Turceni, in ciuda faptului ca acesta isi epuizase perioada de functionare la inceputul anului 2014. Grupul energetic 7 a avut din 2006 o scutire de la indeplinirea obligatiilor legale de reducere a poluarii, sub forma unui angajament de a mai functiona doar 20.000 de ore incepand cu 2008, pana cel tarziu la 31 decembrie 2015. Conform acestei derogari, timp de  5-6 ani grupul 7 a poluat pana la de 10 ori mai mult decat normele legale general valabile sau fata de alte grupuri energetice de la Turceni [1]. Cele 20.000 de ore au fost epuizate in 2014.

In urma sesizarii transmise de catre Greenpeace Romania si Bank watch Romania catre Garda de Mediu Gorj, aceasta din urma a dispus “sanctionarea contraventionala a operatorului economic, […] respectiv suspendarea activitatii la blocul energetic nr.7, […] pana la revizuirea Autorizatiei Integrate de Mediu nr.1/10.03.2014” [2]. „Echipa de control a constatat ca operatorul economic a permis functionarea blocului energetic nr. 7, in scopul producerii de energie electrica, fara a respecta in mod obligatoriu prevederile Legii 278/2013 art. (4), alin. (1), conform caruia “.

Conform legislatiei aplicabile, grupul 7 nu mai poate fi pus in functiune decat daca au loc investitii pentru conformarea cu standardele de mediu aplicabile unei termocentrale noi si numai dupa revizuirea autorizatiei integrate de mediu pentru termocentrala Turceni in ansamblu.

Ionut Cepraga, Coordonator de campanii in cadrul Greenpeace Romania declara: Garda de Mediu a raspuns solicitarii noastre, iar echipa de control si-a facut treaba. Verificarile din teren ne-au confirmat banuielile: grupul energetic 7 functiona in afara legii. Vom urmari in continuare situatia Grupului 7 si vom participa la consultarile publice pentru noua autorizatie integrata de mediu.”

Alexandru Mustata, Coordonator de campanii in cadrul Bankwatch Romania declara: „Anticipam raspunsul Garzii Nationale de Mediu deoarece in acest caz legislatia este clara: o termocentrala nu poate functiona legal in lipsa autorizatiei integrate de mediu. Raspunsul Complexului Energetic, conform caruia Dispecerul National a solicitat functionarea Unitatii 7, nu tine cont de faptul ca o Hotarare de Guvern nu poate ignora legislatia in vigoare si directivele europene.”

[1] Directiva 2010/75/UE privind Emisiile Industriale, transpusa prin Legea 278/2013, a oferit doua optiuni grupurilor energetice beneficiare ale derogarii ce permitea functionarea in limita a 20 000 de ore: a) sa fie scoase din functiune inainte de 1 ianuarie 2016 sau b) sa fie retehnologizate astfel incat sa corespunda valorilor limita de emisii aplicabile grupurilor energetice nou construite (NOx – 150 mg/m3, SO2 – 150 mg/ msi pulberi in suspensie – 10 mg/ m3). Ca ordin de marime, pentru comparatie, valorile minime lunare inregistrate la grupul 7 pentru anul 2013 au fost de 486 mg/ m3NOx, 4898 mg/ m3 SO2 si 168 mg/ m3 pulberi in suspensie. 

[2] Raspunsul sesizarii initiate de catre Greenpeace si Bankwatch poate fi gasit aici: http://goo.gl/KK3qZF