Green Business Index 2011

0

Pentru prima data in Romania, companiile isi pot cuantifica eforturile depuse pentru protejarea mediului. Instrumentul creat in acest scop, Green Business Index, reflecta gradul de deschidere a mediului de afaceri autohton fata de economia verde.

Proiectul este realizat de Asociatia Green Revolution cu sprijinul Asociatiei Centru Ecologic Green Area, sub inaltul patronat al Ministerului Mediului si Padurilor.

Green Business Index (GBI), topul companiilor verzi, are dubla functionalitate. Pe de o parte, ajuta companiile sa-si evalueze impactul asupra mediului si masurile luate pentru protectia mediului. Pe de alta parte, pentru publicul larg si pentru presa, este un instrument de monitorizare a preocuparii companiilor de a proteja mediul.

Grija companiilor fata de mediu si resursele naturale este atent masurata prin intermediul unui chestionar. Societatile se pot inscrie voluntar si gratuit in oricare dintre cele sapte categorii din GBI: dezvoltare sustenabila, impact asupra mediului, transport, utilizarea resurselor, cladiri verzi, achizitii verzi si deseuri.

Datele furnizate de companiile romanesti sunt colectate, procesate si centralizate intr-un clasament. In urma analizei efectuate de experti independenti rezulta „Topul 10” al celor mai responsabile firme. Ulterior se genereaza Raportul Green Business Index.

Raportul Green Business Index 2010 poate fi descarcat de AICI. Pentru cei interesati doar de o categorie, capitolul respectiv poate fi descarcat separat de mai jos.

Dezvoltare durabila

Impact asupra mediului

Transport

Resurse

Cladiri

Achizitii verzi

Managementul deseurilor

Informatiile prezentate in respectivul document vor putea oferi autoritatilor o viziune de ansamblu asupra situatiei existente in piata romaneasca. Drept urmare, acestea vor dispune de repere fundamentate pentru a (re)directiona fondurile si initiativele catre zonele care au mai mare nevoie. Astfel, mediul si resursele naturale vor putea fi mai bine protejate si va fi promovata dezvoltarea sustenabila.

Companiile castigatoare sunt premiate in cadrul Galei GBI, cea mai importanta gala din Romania pentru recunoasterea meritelor in protectia mediului. Aceasta se organizeaza in fiecare an, primavara.

La editia din 2010, Gala GBI s-a bucurat de prezenta unor invitati din randul oficialitatilor, al persoanelor publice si al reprezentantilor celor mai importante companii din Romania, alaturi de reprezentanti ai mass-media.