Greenpeace a dat in judecata Agentia pentru Protectia Mediului Covasna

0

In urma refuzului Agentiei pentru Protectia Mediului Covasna de a lua in considerare impactul asupra mediului cauzat  de construirea  fabricii de prelucrare a lemnului din comuna Reci, judetul Covasna, Greenpeace a dat in judecata institutia statului roman.

Fabrica de la Reci este un complex industrial construit de compania austriaca Holzindustrie Schweighofer pe o suprafata de 69,5 hectare si ar urma sa prelucreze anual 848 000 metri cubi lemn, adica aproximativ 1.000.000 de arbori taiati in fiecare an. In ciuda obiectiilor formulate de Greenpeace Romania, Agentia pentru Protectia Mediului Covasna a decis ca acest proiect industrial poate fi realizat fara un acord de mediu si fara consultarea publicului, ceea ce contravine legislatiei in materie.

”Nu este in regula faptul ca autoritatile romane responsabile de protectia mediului au ignorat amploarea unui astfel de proiect. Acestea au trecut cu vederea multiplele efecte ale lantului de productie prin taierea a milioane de arbori din toata tara cat si utilizarea agentilor chimici in procesul de prelucrare a unui volum atat de mare de masa lemnoasa si deseurile rezultate. De asemenea, nu au avut in vedere consecintele negative asupra rezervatiilor si siturilor Natura 2000 din vecinatatea localitatii Reci si a modificarii ireversibile a peisajului intr-o zona de mare atractivitate turistica. In cadrul natural al Mestecanisului de la Reci s-au turnat o parte din scenele celebrului film „Cold Mountain” premiat cu Oscar in 2004. Mai mult decat atat, Consiliul judetean Covasna s-a grabit sa elibereze autorizatia de construire, iar lucrarile au inceput deja,” declara Laurentiu Ciocirlan, coordonator de campanii Greenpeace Romania.

Anterior actiunii in justitie, Greenpeace Romania a cerut public demisia directorului APM Covasna, peste 4000 de persoane alaturandu-se acestui demers pe www.greenpeace.ro. Totodata, Greenpeace a cerut Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice sa verifice modalitatea in care Agentia a aplicat criteriile de selectie pentru stabilirea necesitatii efectuarii evaluarii de impact asupra mediului si sa ia masurile corespunzatoare.

Compania austriaca Schweighofer detine in Romania patru fabrici de prelucrare a lemnului la Radauti, Sebes, Siret si Comanesti, iar din propriile declaratii rezulta ca proceseaza peste 2,8 milioane de mc busteni de rasinoase anual, aproximativ 40-50% din volumul de rasinoase exploatat anual in Romania.