Greenpeace cere 3 obiective climatice ambitioase la nivel european

0

Greenpeace Romania solicita Presedintelui Romaniei, care reprezinta tara la intrunirea Consiliului European, sa sprijine o serie de masuri concrete pentru marirea securitatii energetice, lucru care ar aduce beneficii si pe plan climatic.

Astazi este a doua zi a intrunirii Consiliului European in cadrul careia se vor discuta, alaturi de masuri pentru reducerea importurilor de energie si premisele pentru stabilirea unu nou acord climatic cu orizont 2030. Obiectivele pentru eficienta energetica si energie regenerabila propuse de Greenpeace ar putea reduce importurile cu 45% mai mult decat cele propuse de UE .

Solicitarile adresate in scrisoarea Greenpeace Romania sunt urmatoarele:

– stabilirea unui obiectiv mai ambitios pentru reducerea emisiilor cu efect de sera, peste cel actual, de 40%;

– eliminarea posibilitatii de folosire a unitatilor internationale de compensare (asa-numitele offset credits) pentru atingerea obiectivului de reducere a emisiilor. in prezent, Europa externalizeaza investitiile in tehnologii curate, realizand 75% din aceste unitati in Rusia, Ucraina si China.

– instituirea unor mecanisme financiare  de urgenta  la nivelul Uniunii Europene pentru programe  extinse  de  renovare  a  cladirilor  si  pentru  introducerea  accelerata  a tehnologiilor de incalzire bazate pe surse regenerabile de energie;

–  prioritizarea  interconectarilor  ce  consolideaza  piata  interna  de  energie  a  Uniunii Europene  inaintea  infrastructurii  menite  sa  mareasca  dependenta  de  (noi)  surse externe;

–  transformarea obiectivului neobligatoriu de eficienta energetica pentru 2020 intr-unul obligatoriu  si  extinderea  (dincolo  de  categoria  cladirilor  publice)  cotei  anuale  de renovare din cadrul Directivei pentru eficienta energetica;

–  includerea  unui  obiectiv  de  40%  pentru  eficienta  energetica  in  cadrul  de  politici climatice cu orizont 2030, precum si cresterea nivelului de ambitie pentru obiectivul privind  energia  regenerabila,  fara  compromiterea  obiectivelor  UE  privind  biodiversitatea.

Potrivit unui raport Greenpeace, planurile Comisiei Europene sunt inadecvate pentru reducerea dependentei de importurile de energie. Raportul arata ca angajamentele puternice ale UE cu privire la energia regenerabila si la masurile de eficienta energetica ar putea reduce nevoia de importuri cu 45% mai mult in 2030 decat planurile existente ale UE .

Pe durata summit-ului de joi si vineri, liderii UE trebuie sa dezbata asupra unui plan propus pentru securitatea energetica  si asupra propunerilor de clima si energie ale Comisiei Europene. Comisia propune ca pana in 2030, UE sa reduca emisiile de carbon cu 40% si sa  atinga un procent de energie regenerabila de 27%.

 Cu toate acestea, daca s-ar aplica obiective mai puternice pentru 2030, de exemplu, procentul de energie regenerabila sa fie de 45%, 40% economisirea energiei (comparativ cu anul 2005) si reducerea emisiilor de carbon cu 55% (comparativ cu anul 1990) ar putea conduce la reducerea importurilor anuale de petrol. Importurile de carbune ar trebui sa nu mai existe oricum pana la finalul deceniului urmator.

Comisia a declarat ca va considera un obiectiv de eficienta energetica pentru 2030. O analiza facuta public recent confirma ca politicile mai ambitioase referitoare la eficienta energetica ar reduce semnificativ importurile de energie, in acelasi timp generand beneficii economice ample . Intr-o scrisoare trimisa catre Comisie saptamana trecuta, ministrii din Germania, Danemarca, Belgia, Portugalia, Grecia, Irlanda si Luxembourg au solicitat ca pana la inceputul lunii iulie , sa propuna obiective mai ambitioase si cu caracter obligatoriu pentru 2030 in ceea ce priveste eficienta energetica. In februarie, Parlamentul European a sprijinit o tinta de 40% pentru eficienta energetica .