Greenpeace Romania – Impreuna impotriva exproprierilor abuzive – Greenpeace, Bankwatch si localnicii din Runcurel au inaintat plangere prealabila pentru revocarea Hotararii de Guvern 960/2015

0

Organizatiile non-guvernamentale Greenpeace Romania si Bankwatch Romania, impreuna cu 18 proprietari de gospodarii si terenuri din Runcurel, judetul Gorj, au formulat astazi o plangere prealabila pentru revocarea HG 960/09.12.2015, care permite exproprierea abuziva pentru extinderea carierei de lignit Jilt Nord.

Emisa in pofida semnalelor de alarma transmise de ONG-uri in ultima jumatate de an, hotararea permite Complexului Energetic Oltenia sa exproprieze 134 de gospodarii fara negociere justa cu proprietarii, uzand de statutul de utilitate publica. Conform hotararii, Complexul Energetic Oltenia este absolvit de la plata acestor exproprieri, banii fiind alocati de la bugetul de stat.

Acum o saptamana, in urma unei vizite la Runcurel, cele doua organizatii de mediu au transmis premierului Dacian Ciolos o solicitare [1] pentru revocarea HG 960/2015 [2], precum si un memoriu din partea a 24 de localnici nemultumiti de perspectiva unor prejudicii inacceptabile.

Ionut Cepraga, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace declara:Oamenii nu cer decat negocieri corecte, sa isi poata asigura mijloacele de trai in alta parte. Hotararea 690/2015 le anuleaza aceasta sansa, facilitand incalcarea drepturilor de proprietate si incalcarea demnitatii.

Alexandru Mustata, coordonator de campanii, Bankwatch, declara:Exploatarea industriala a carbunelui a inceput acum 40 de ani in Runcurel si de atunci localnicii traiesc intr-un sat bȃntuit de poluare. In ultimii ani utilajele s-au apropiat amenintator de casele lor, in unele cazuri Complexul Energetic folosind terenuri fara acordul proprietarilor. Hotarȃrea de Guvern este actul final prin care acesti oameni sunt umiliti, goniti din satul lor fara a primi suficient in schimb pentru a o lua de la capat.

Pana in acest moment, peste 1500 de persoane au semnat o petitie prin care ii cer premierului revocarea HG 960/2015, iar numarul de semnaturi continua sa creasca. Petitia este disponibila aici: http://facem.de-clic.ro/runcurel

In cazul unui refuz din partea guvernului privind revocarea hotararii, in urma plangerii prealabile formulate astazi, ONG-urile vor contesta actul in justitie.

Complexul Energetic Oltenia a cerut guvernului sa emita hotarari similare pentru extinderea mai multor cariere de lignit, precum Rosia, Pinoasa sau Jilt Sud.

[1] Scrisoarea trimisa primului-ministru de catre Greenpeace Romania este disponibila aici: http://goo.gl/sqkLVb

[2] HG 960/09.12.2015 este disponibila aici: http://goo.gl/mkD5u6