Greenpeace Romania – Unitatea 7 Turceni repornita in ciuda sanctiunii aplicate de Garda de Mediu

0

Astazi, Greenpeace a sesizat Garda de Mediu Gorj in legatura cu functionarea blocului energetic nr. 7 al termocentralei Turceni, care apartine Complexului Energetic Oltenia.

Aflati in zona, reprezentantii Greenpeace au observat ca blocul energetic a fost repus in functiune desi Garda de Mediu a impus, in luna ianuarie, oprirea activitatii pana la obtinerea unei noi autorizatii integrate de mediu.

turceni_17_februarie-9538443

In data de 19 ianuarie 2016, la sesizarea ONG-urilor Bankwatch si Greenpeace, comisarii Garzii de Mediu Gorj au demarat verificari la blocul energetic nr. 7 si au constatat functionarea acestuia fara a avea autorizatia integrata de mediu. In urma controlului, institutia a sanctionat contraventional Complexul Energetic Oltenia si a dispus suspendarea activitatii la blocul energetic nr. 7 pana la revizuirea autorizatiei integrate de mediu.

Ionut Cepraga, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace, declara Am solicitat astazi Garzii Nationale de Mediu sa investigheze cazul si sa dispuna monitorizarea permanenta a blocului 7. Garda de Mediu trebuie sa se asigure astfel ca operatorul nu mai repune in functiune instalatia cat timp aceasta este neconforma. Nu in ultimul rand, in cazul confirmarii acestor abateri, cei responsabili trebuie sa suporte rigorile legii.”

Alexandru Mustata, coordonator de campanii Bankwatch Romania: “Au trecut doar doua saptamani de cand Complexul Energetic Oltenia a fost amendat pentru functionarea ilegala a Unitatii 7. Desi Romania continua sa produca mai multa electricitate decat consuma, CEO ignora legea si sfideaza Garda de Mediu, care ordonase suspendarea activitatii.”

Termocentrala Turceni apartinand Complexului Energetic Oltenia (CEO), la care in anii 1978-1987 au fost construite 7 grupuri energetice, functioneaza in baza reglementarilor unei autorizatii integrate de mediu emise in martie 2014 de Agentia de Protectie a Mediului Gorj. Aceasta autorizatie nu include grupul 7, deoarece acesta din urma isi epuizase orele de functionare la inceputul anului 2014. 

Grupul energetic 7 a avut din 2006 o scutire de la indeplinirea obligatiilor legale de reducere a poluarii, sub forma unui angajament de a mai functiona doar 20 de mii de ore incepand cu 2008, pana cel tarziu la 31 decembrie 2015. Conform acestei derogari, timp de  5-6 ani grupul 7 a poluat pana la de 10 ori mai mult decat normele legale general valabile sau fata de alte grupuri energetice de la Turceni (2). Cele 20.000 de ore au fost epuizate in 2014. 

Conform legislatiei aplicabile, grupul 7 nu mai poate fi pus in functiune decat daca au loc investitii pentru conformarea cu standardele de mediu aplicabile unei termocentrale noi si numai dupa revizuirea autorizatiei integrate de mediu pentru termocentrala Turceni in ansamblu. Complexul Energetic Oltenia a solicitat deja revizuirea autorizatiei pentru Turceni, in decembrie 2015, pentru a incerca sa evite din nou conformarea cu normele de poluare, practic prin redenumirea instalatiei de ardere. In orice caz, punerea in functiune inainte de emiterea unei autorizatii integrate de mediu revizuite incalca prevederile legale.