Greenpeace si Bankwatch cer Prim-ministrului revocarea Hotararii de Guvern pentru exproprierea abuziva a satenilor din Gorj in vederea extinderii carierelor de lignit. Localnicii ii transmit premierului memoriul pentru revocarea hotararii

0

Organizatiile Greenpeace Romania si Bankwatch Romania au transmis astazi Prim-ministrului Dacian Ciolos o solicitare de revocare a HG 960/09.12.2015, act normativ privind aprobarea amplasamentului carierei de lignit Jilt Nord si declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privata situate in coridorul lucrarii de utilitate publica. Alaturi de scrisoare, organizatiile au comunicat premierului un memoriu al locuitorilor din Runcurel, sat ce urmeaza sa fie evacuat si distrus pentru extinderea carierei de alimentare cu carbune a termocentralei Turceni din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO). Acestora li s-au alaturat si locuitori din Matasari ce ar urma sa fie prejudiciati de hotararea in cauza.

In ciuda contestatiilor facute de Greenpeace, guvernul a dat unda verde exproprierilor in decembrie 2015. In perioada 9-10 si 23-24 ianuarie, organizatiile Greenpeace si Bankwatch au vizitat zona si au ascultat nemultumirile localnicilor. Principalele probleme semnalate de acestia sunt legate de conditiile complet injuste pentru compensarea proprietatilor si de lipsa de sprijin din partea propriei primarii ce ar trebui sa ii ajute cu actele de proprietate. In plus, satenii au reale ingrijorari despre realizarea stramutarii stipulate in studiul de evaluare realizat de CEO.

Inca din iunie 2015, Greenpeace Romania impreuna cu o serie de ONG-uri de mediu au atras atentia guvernului asupra lipsei de justificare a acestei hotarari. Punctele prezentate in scrisoarea de astazi vizeaza negocierea nedreapta cu proprietarii, prejudiciul iremediabil adus mediului natural, acordarea de ajutor de stat nelegal unei companii si ineficienta investitiei pentru societatea romana.

Ionut Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace: “Dreptul de proprietate si dreptul la demnitate sunt drepturi fundamentale, iar localnicii ne-au cerut ajutorul fiindca aceste drepturi le sunt amenintate. Suntem alaturi de ei pentru impiedicarea exproprierilor abuzive in vederea extinderii carierelor de lignit.”

Alexandru Mustata, coordonator de campanii Bankwatch: “Localnicii din Runcurelu si Matasari sunt afectati de ani de zile de poluarea intensiva a aerului si de zgomotul utilajelor care functioneaza in cariera. Cu toate ca populatia a acceptat aceasta situatie, Complexul Energetic Oltenia a evitat negocierea directa cu proprietarii, trimitȃndu-le notificari impersonale care nu le ofera alternative.”

Scrisoarea trimisa primului-ministru de catre Greenpeace Romania este disponibila aici.

HG 960/09.12.2015 este disponibila aici.

Memoriul satenilor din Runcurel este disponibil aici.

Scrisoarea deschisa, inaintata de ONG-uri este disponibila aici.

Raport OMS privind costurile poluarii industriale pentru Europa, publicat la finalul lunii aprilie 2015 este disponibil aici