Harta taierilor de paduri – aplicatia online dezvoltata la initiativa Plantam fapte bune in Romania

0

In primul an de la lansare, Harta taierilor de paduri a fost vizitata de peste 6.500 de persoane, iar numarul sesizarilor a depasit 1.400 la nivel national. Primele trei judete cu cele mai multe taieri de paduri raportate prin aplicatie sunt Arges (178 raportari), Suceava (161) si Covasna (124).

In urma sesizarilor primite pe Harta, echipe mixte formate din voluntari, reprezentanti ai Inspectoratului General al Politiei Romane, Jandarmeriei Romane si Ministerului Mediului – Directia de Control au mers pe teren, in padurile din judetele Arges, Brasov, Cluj, Covasna, Prahova si Satu Mare. De exemplu, in urma actiunii din judetul Arges, care a avut loc in luna octombrie 2012, autoritatile au confirmat existenta a 30 de dosare penale pe traseele parcurse cu echipajele mixte, 11 dintre acestea fiind deschise in anul 2012. Unul dintre aceste dosare vizeaza un prejudiciu evaluat de autoritati la peste 560.000 RON. Asociatia EcoAssist, reprezentantul legal al Hartii taierilor de paduri si initiatorul proiectului Plantam fapte bune in Romania, a depus o solicitare pentru a fi inclusa in procesul de urmarire a dosarului respectiv.

„Am pornit la drum cu acest proiect in 2011 pentru a opri unul dintre cele mai devastatoare fenomene care afecteaza mediul din tara noastra – taierile masive de paduri, atat ilegale, cat si malpraxis-ul. Implicarea in aceste campanii de identificare si penalizare a abuzurilor si a ilegalitatilor este, cu siguranta, pe lista noastra de prioritati”, explica Liana Buzea, fondatorul proiectului „Ne bucuram ca, intr-un timp relativ scurt, aplicatia noastra a devenit un instrument cunoscut si folosit in mod eficient. In luna iunie, am realizat 6 vizite de verificare pe teren (in judetele Arges, Brasov, Cluj, Covasna, Prahova si Satu Mare) si ne pregatim sa desfasuram actiuni similare in celelalte judete cu raportari masive pe Harta noastra”.

Aproape 100 de persoane au parcurs trasee prestabilite din cele 6 judete in cursul lunii iunie si au identificat 57 taieri de paduri, 15 gatere (exclusiv in judetul Cluj) si 2 instalatii de producere a carbunelui, a caror legalitate este in prezent verificata de catre autoritatile teritoriale. De asemenea, in timpul acestor deplasari au fost efectuate 11 controale de vehicule care transportau material lemnos si s-au confiscat 13.5 mc de lemne.

Harta taierilor de paduri este aplicatia online publica din Romania in care se pot raporta taierile de paduri, fie utilizand imaginile disponibile pe Google Maps, fie prin transmiterea informatiei chiar de la locul faptei.

Tehnologiile integrate in harta reprezinta o noutate pentru o cauza de mediu. Spre deosebire de petitii, proteste sau comunicate de presa, instrumentul online ofera publicului larg posibilitatea de a raporta taieri de paduri de oriunde – de acasa, din timpul unei drumetii in natura cu familia sau in timpul unei expeditii cu prietenii pe trasee montane. Astfel, Harta taierilor de paduri ofera mai multor oameni ocazia sa se implice in cauza padurilor, in momentele si locurile oportune pentru fiecare.

Harta taierilor de paduri este o aplicatie online realizata in cadrul “Plantam fapte bune in Romania“, initiativa nationala de impadurire pe baza de voluntariat. Aplicatia a castigat atat premiul Best Hack for the Social Good in cadrul evenimentului Yahoo! Open Hack Europe 2011, cat si distinctia Proud restarter din competitia RESTART ROMANIA 2011.

Aplicatia beneficiaza de sprijinul Ambasadelor Marii Britanii si Statelor Unite ale Americii in Romania, al agentiei de creatie The Cell (sprijin pro bono pentru strategie si realizarea materialelor de comunicare), al companiei Microsoft Romania (care acorda gazduire gratuita aplicatiei timp de 15 luni), companiei Softis Serv (sprijin cu munca pro bono in programare) si al Universitatii Bucuresti – Facultatea de Geografie (implicarea unui profesor si a 20 de studenti specializati in Geomorfologie, GIS si Teledetectie, pentru validarea taierilor de paduri raportate in sistem).