IDENTIS WEEE – optimizarea colectarii echipamentelor electrice si electronice

0

IDENTIS WEEE, este un proiect european desfasurat prin intermediul programului pentru mediu si politici climatice LIFE+, al Comisiei Europene, avand ca obiectiv realizara unei trasabilitati complete a deseurilor de echipamente electrice si electronice, respectiv optimizarea colectarii acestui tip de deseuri.

Proiectul avand un buget total de 3,5 milioane de Euro este coordonat de Hera Spa (Italia), avand ca parteneri, Asociatia Environ (Romania), Ecolight (Italia) si Ecolum (Spania).

Dublarea cantitatii de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) colectate, identificarea trasabilitatii cu ajutorul unor dispozitive inovatoare din punct de vedere tehnologic si imbunatatirea colectarii materiilor prime secundare. Acestea sunt cateva dintre obiectivele proiectului european IDENTIS WEEE (Identification DEterminatioN Traceability Integrated System for WEEE) , coordonat de Hera Spa,  una dintre cele mai importante companii italiene de servicii. Partenerii proiectului sunt operatori sau organizatii de management al deseurilor de echipamente electrice si electronice: Ecolight Consortium (Italia), Fundación Ecolum (Spania) si Asociatia Environ (Romania).

Proiectul este co – finantat de Uniunea Europeana prin intermediul Programului Life+ – Administrarea politicilor de mediu, avand un buget total de 3,5 milioane de euro si este sprijinit de cateva alte organizatii italiene (ANCI, Federambiente e Regione Emilia Romagna) si internationale (Asociatia Environ – Romania, Ecolum – Spania).

Un proiect inovator

Proiectul IDENTIS WEEE este unic la nivel European, in primul rand pentru ca are in vedere interceptarea deseurilor electronice, in special a aparatelor electrocasnice de mici dimensiuni si a becurilor economice, prin intermediul unor scheme de colectare noi si „inteligente”. Deseurile de echipamente electrice si electronice reprezinta,  un tip foarte periculos de deseuri, care trebuie supus unei operatiuni speciale de tratare atat in vederea evitarii disiparii substantelor nocive poluante, cat si a valorificarii fractiilor valoroase, cum ar fi plastic, sticla, fier, aluminiu, si a metalelor pretioase ( wolfram,  paladiu), care se pot reutiliza in cadrul ciclului de productie.In al doilea rand, are in vedere identificarea trasabilitatii acestui tip de deseuri pe toata durata de viata, de la livrare pana la valorificare/eliminare, respectand astfel prevederile de la Strasbourg si creand un sistem inovator care ajuta la testarea comportamentului cetatenilor, pentru a putea imbunatati servicii oferite acestora. Acest sistem va sustine masurile de combatere a exportului ilegal al acestui tip de deseuri.

Deseurile de echipamente electrice si electronice reprezinta o adevarata provocare pentru sectorul de mediu” declara  Andrei Orban,  Presedintele Asociatiei Environ. „Acest tip de deseuri are o rata de crestere de trei ori mai mare decat a altor tipuri de deseuri si putem actiona mult mai eficient in vederea colectarii si reciclarii acestora la standarde europene de calitate.  De la an la an, Asociatia Environ si-a intensificat eforturile in acest sens, reusind sa trateze si sa elimine nepoluant peste 20.000 de tone de deseuri electrice. Aderand la acest proiect ne aflam in linia-ntaia luptei pentru un mediu curat, alaturi de alti parteneri europeni importanti si avem obiective ambitioase, care, in anumite privinte, le depasesc pe cele ale directivei europene a DEEE.